Skocz do zawartości

[Korba M771] Przeróbka z 3x9 na 2x11

Rav9319

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Dwoje się i troje czy jest to w ogóle możliwe, mianowicie jak wyżej napisałem mam FC-M771 (48/36/26) i chciałbym zrobić z niej 2x11 (36/26) tak jak to jest w deore xtr m9000, ponieważ właśnie na ten zestaw przechodzę.

To co zauważyłem, to że nie można zamontować samych dwóch blatów bez skrócenia tulejki w która wchodzi śruba, ponieważ kołnierz owej tulejki wystaje poza drugi blat co powoduje brak możliwości dociągnięcia drugiego blatu śruba.

Moim drugim wahaniem przed tym zabiegiem jest to czy rozstaw pomiędzy blatami w M771 jest taki sam jak w M9000 czy inny.

Głównie chodzi mi o to czy jak uda mi się ogarnąć z M771 2 blaty to czy później sprzęt M9000 (czyt. Przerzutki, manetki, łańcuch, kaseta 11-40) przyjmie tą korbe?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

P.S Wielu pewnie zapyta dlaczego nie kupię odrazu korby m9000.

Bo kupiłem nową rame full'a i nie chciałbym ciągnąć 3-cim blatem po ziemi.

Dodatkowo mam już kasete, łańcuch, przerzutkę tył i na razie brak mi funduszy.

Napisano

mam FC-M771 (48/36/26) i chciałbym zrobić z niej 2x11 (36/26) tak jak to jest w deore xtr m9000

Pierwszy problem to blat pod 2s 36T do młynka 26T dla BCD 104 bo taki ma M771 (nigdy taki nie był dostępny) , jedyne jakie były to od SLX i Deore pod młynek 22T ale ciężko to dostać.

czy jak uda mi się ogarnąć z M771 2 blaty to czy później sprzęt M9000 (czyt. Przerzutki, manetki, łańcuch, kaseta 11-40) przyjmie tą korbe?

Przyjmie o ile zachowasz różnicę między zębatkami 10T a duża będzie w zakresie 34T-38T.

Jak masz napęd 9 rzędów z tyłu to wejdzie Ci kaseta 11?

Wejdzie bo kaseta 11s wchodzi na standardowy bębenek 8/9/10 ma tylko przesunięta największą koronkę w stronę sprych.

Napisano

Wejdzie bo mam piasty m8000.

Pierwszy problem to blat pod 2s 36T do młynka 26T dla BCD 104 bo taki ma M771 (nigdy taki nie był dostępny) , jedyne jakie były to od SLX i Deore pod młynek 22T ale ciężko to dostać.

Nie rozumiem za bardzo :)

Musiałbym zmieniać blaty na Dyna Sys?

Jakbym mógł prosić to prostszym językiem:)

Napisano

Kup ovala 34 i zrób 1x11 i po problemie ;)

Możesz dać podkładki żeby zniwelować wysokość kominów albo kupić takie krótsze, blaty szukaj u poręby , ta specialites, ale imho wyjdzie drożej niż 1x11

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Mam rozumieć , że chcesz stworzyć korbę 2s poprzez usuniecie największej zębatki z korby 3s ?

Taki zabieg zmieni linie łańcucha , przerzutka przednia musiałaby być od 11s i trudno powiedzieć jak będzie zachowywał się łańcuch 11s na blatach do 9s (czy rampy będą go odpowiednio podnosić) -teoretycznie może i by się dało ale czy na pewno to tylko praktyka pokaże.

Próbuj przetarłbyś nowy szlak.

Napisano

To oczywiste że manetki, przerzutki, łańcuch i kaseta będą 11s (m9000).

Zastanawiam się czy blat z m9000 36 i 26 ma taką samą średnicę no i oczywiście czy zęby są taki samo uformowane, bo jeżeli tak, to sam wiesz... Musi chodzić :)

Btw wie ktoś może jakie BCDBmają blaty m9000?

Napisano

GTB, moim zdaniem wszytko będzie działać poprawnie. Szerokość wewnętrzna łańcuchów 9, 10 i 11s jest taka sama, a więc zęby są takie same. Jedyny problem może stanowić odległość zębatek od siebie, ale i z tym można sobie łatwo poradzić, bo pod zębatkę 36z można podłożyć jakąś podkładkę 0,5mm i przesuniemy ją bliżej młynka o tę wartość. W ten sposób powinno wyeliminować się ewentualne problemy z kleszczeniem się łańcucha pomiędzy blatami i niepoprawną zmianą z 26=>36. Oczywistym jest jednak, że trzeba będzie zastosować i łańcuch od 11s jak i przednią przerzutkę, choć i tu nawet taka od 2x10 poradziła by pewnie sobie, tyle tylko, że po co kombinować? Jak kupować, to od razu brać 2x11 zgodnie z łańcuchem. Nie ma się co martwić linią łańcucha tej przerzutki, doświadczenie wielu kolegów pokazuje, że te od 2x10 doskonale sobie radzą z linią łańcucha 46,8mm, a od 11s jest przecież taka sama.

Rav, nie ma potrzeby zmiany zębatek, te posiadane obecnie są ze sobą skonfigurowane i zmiany na 99% będą poprawne. Niestety na przyszłość będziesz musiał cały czas pozostawać przy symetrycznym BCD 104/64 i zestawie od korb trekingowych, zwracaj na to uwagę, bo 36z nie zawsze równa się 36.

Krótsze kominy to nie problem, chińczycy już dawno wszystko wymyślili :)

http://tiny.pl/g5nkj

http://tiny.pl/g5nk1

a w ostateczności możesz dać rockring pod 36z montowany w miejsce starego blatu 48z i ładnie zamaskujesz tą niezbyt piękną zębatkę:

http://rowerowy.interbikes.eu/file/56242/race-face-rockring-fat-tab-2015.jpg.webp

Napisano

Arni220 Jesteś geniuszem! O taką odpowiedź mi chodziło.

Czyli mam rozumieć że mogę wszystko zmienić na M9000 prócz korby?

Jak pisałem wyżej.. mam już kasete, łańcuch, tylną przerzutkę, manetki w drodze(m9000). Pozostaje więc korba i przednia przerzutka

BCD mam 104/64 ale w późniejszym czasie bede chcial zmienic korbe na M9000 i nie będzie problemu?

Napisano

Nie mam, a możesz :) a jeśli korbę w przyszłości i tak będziesz chciał zmienić, to ryzyko ponoszone jest wręcz zerowe. Wywalaj blat, kup te podkładki maskujące od chińczyka lub Race Face i działaj. Niezgodna będzie jedynie korba, ale tak jak napisałem, jeśli zmiany będą gdzieś kulały, to popróbujesz dać takie cieniutkie podkładki pod 36, by ją zbliżyć do młynka. Tu wystarczą nawet takie samoróbki wycięte np. z butelki pet po napojach. Widziałem już taki manewr gdzieś w necie, zresztą sam ostatnio go zastosowałem by delikatnie wyprostować falowanie tarczy podkładając kawałek dociętego kartonika pod dwie śruby. Nie ważny jest sposób, ważny jest końcowy sukces :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...