Greg00000 Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Dzień dobry.Proszę o pomoc w wyborze roweru. Mój wzrost 186 cm 93 kg. Rower na leśne drogi i szose nie do wyścigów a amatorskiej jazdy. Chciałbym dość dobry rower abym nie musiał nic wymieniać w nim bo się na tym nie znam. Moje wymagania to koła 29' i przednia przerzutka na dwóch przełożeniach. Rozmiar zapewne 19'.Mysłałem o rowerach:1) Merida big nine xt edition 20172) Merida big nine 800 20163) Giant fathom 29er 2LTD (2017)4) Cube LTD RaceJeśli chodzi o cenę to wolał bym wydać coś koło 4 tysięcy ale jeśli warto to jestem w stanie dołożyć do ponad 5000 chyba, że są to rowery porównywalne osprzętowo a różnią się tylko ceną to wybrałbym ten tańszy.Jestem z małego miasta i przymierzyć niestety mogłem tylko Cube i akurat mi pasował dość wygodnie mi się nim jechało.Chętnie rozwarze też inne propozycje.
Marcin86Poznan Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Musi koniecznie być 29? http://e-polbike.pl/hardtail/208-lumis-20-275-.html http://e-polbike.pl/hardtail/207-lumis-30-275-.html
me.wa Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Przy takim wzroście - uważam że tak, musi być 29. Chyba że autor chce "robić fikołki", ale to by szukał innego roweru Do amatorskiej jazdy - kup ładniejszy, albo taki na którym lepiej się czujesz.
MD11 Napisano 12 Kwietnia 2017 Napisano 12 Kwietnia 2017 Cube i Merida XT mają rekreacyjną geometrię, a na pozostałych będziesz miał bardziej wyciągniętą sylwetkę Pod względem osprzętu to Merida 800 ma sztywne osie i wysokiej klasy amortyzator (tylko pamiętaj, że to pociąga za sobą większe koszty, bo serwis FOX-a po roku to chyba 250zł jeśli chcesz zachować gwarancję na kolejny rok). Pozostałe, jeśli dobrze pamiętam, nie mają w ogóle sztywnych osi, ale za to Cube ma pełne XT, czyli bardzo dobre przerzutki i hamulce. Jeśli masz go na miejscu i wygodnie Ci się na nim jeździ to raczej warto go wziąć. Na przyszłość wklejaj linki do specyfikacji, bo na pamięć nikt nie zna wszystkich komponentów, a łatwiej jest Tobie wkleić niż każdemu szukać. Poza tym zależy za ile możesz je kupić. Ogólnie do 4.000 zł z napędem 2x polecany był Kross Level B8 2016, ale Twojego rozmiaru już chyba nie ma i jest to rower o wyścigowej geometrii (niższy i dłuższy od Cube).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.