Skocz do zawartości

[4500-5500] MTB 29'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.
Proszę o pomoc w wyborze roweru. Mój wzrost 186 cm 93 kg. Rower na leśne drogi i szose nie do wyścigów a amatorskiej jazdy. Chciałbym dość dobry rower abym nie musiał nic wymieniać w nim bo się na tym nie znam. Moje wymagania to koła 29' i przednia przerzutka na dwóch przełożeniach. Rozmiar zapewne 19'.

Mysłałem o rowerach:
1) Merida big nine xt edition 2017
2) Merida big nine 800 2016
3) Giant fathom 29er 2LTD (2017)
4) Cube LTD Race

Jeśli chodzi o cenę to wolał bym wydać coś koło 4 tysięcy ale jeśli warto to jestem w stanie dołożyć do ponad 5000 chyba, że są to rowery porównywalne osprzętowo a różnią się tylko ceną to wybrałbym ten tańszy.
Jestem z małego miasta i przymierzyć niestety mogłem tylko Cube i akurat mi pasował dość wygodnie mi się nim jechało.
Chętnie rozwarze też inne propozycje.

Napisano

Przy takim wzroście - uważam że tak, musi być 29. Chyba że autor chce "robić fikołki", ale to by szukał innego roweru ;)

Do amatorskiej jazdy - kup ładniejszy, albo taki na którym lepiej się czujesz.

Napisano

Cube i Merida XT mają rekreacyjną geometrię, a na pozostałych będziesz miał bardziej wyciągniętą sylwetkę

Pod względem osprzętu to Merida 800 ma sztywne osie i wysokiej klasy amortyzator (tylko pamiętaj, że to pociąga za sobą większe koszty, bo serwis FOX-a po roku to chyba 250zł jeśli chcesz zachować gwarancję na kolejny rok). Pozostałe, jeśli dobrze pamiętam, nie mają w ogóle sztywnych osi, ale za to Cube ma pełne XT, czyli bardzo dobre przerzutki i hamulce. Jeśli masz go na miejscu i wygodnie Ci się na nim jeździ to raczej warto go wziąć.

Na przyszłość wklejaj linki do specyfikacji, bo na pamięć nikt nie zna wszystkich komponentów, a łatwiej jest Tobie wkleić niż każdemu szukać. Poza tym zależy za ile możesz je kupić.

Ogólnie do 4.000 zł z napędem 2x polecany był Kross Level B8 2016, ale Twojego rozmiaru już chyba nie ma i jest to rower o wyścigowej geometrii (niższy i dłuższy od Cube).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...