Skocz do zawartości

[prawo] Wezwanie jako świadek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na wstepie witam wszystkich. A teraz do sprawy jesli jestescie w stanie mi pomoc to bede bardzo wdzieczny.

Otoz mialem wypadek na rowerze. Kobieta wyjezdzala z posesji i udezyla mnie jadacego scuezka rowerowa. Byla policja i karetka ktora nnie zabrala.Teraz distalem wezwanie w roli swiadka w sprawie z Art. 86. § 1. O co moze chodzic?

Napisano

Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,podlega karze grzywny

Może kierujący odmówił przyjęcia mandatu albo leżałes kilka dni w szpitalu...

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeśli masz obrażenia powyżej 7 dni sprawa trafia pod nadzór prokuratora, czyli robi się normalne dochodzenie tak jakbyś zgłaszał kradzież czy coś w tym stylu. Zresztą nie rozumiem twojego pytania, brałeś udział w wypadku, była policja i karetka a ty pytasz o co może chodzić? Wzywają cię jako świadka bo oprócz tego można wezwać tylko jako podejrzanego, innej opcji nie ma.

Napisano

Pytam bo to ja udezylem w auto ale z kobiety winy bo wyjechala prosto, bez zatrzymywania pod kola roweru. Boje sie ze moze nie przyjela mandatu i to mnie chca ukarac

Napisano

L4 od 21 dni nie oznacza obrażeń powodujących rozstrój zdrowia powyżej dni 7. Skoro 86 z jedynką to wykroczenie, a skoro wezwanie to sprawa trafi do Sądu (w trybie kpow ;-)).

No i w charakterze świadka a nie osoby podejrzewanej o popełnienie wykroczenia. ;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Napisano

Odmowa przyjęcia mandatu skutkuje skierowaniem wniosku o ukaranie do SR (a co za tym idzie przesłuchaniem obwinionego i świadka/ów).

Napisano

A gdzie napisał, że ma „obrażenia powyżej dni 7”[1]? Pod nadzór kogo?

Wiesz, że dzwoni, tylko nie wiesz, w którym kościele. Nie wprowadzaj, proszę, w błąd. Dziękuję. :-)

[1] zerknij na mój pierwszy post w tym wątku.

Napisano

Dowiedzialem sie wlasnie o innej podobnej sprawie. Zostalem wezwany jako swiadek bo kobieta z auta nie zostala ukarana mandatem karnym. Picjant je jest w stanie omreslic skutkow wypadku i dlatego mam sie zglosic na komrnde. Tam okresla czy inaloza odpowiedni mandat i punkty. Przyklad z innego forum z tym,ze potracona zostal pieszy, a sprawe opisywal sprawca.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...