Gość Napisano 24 Marca 2017 Napisano 24 Marca 2017 Cześć! Mam problem w nowym rowerze Trek 1.1. Po wybraniu największej zębatki z przodu a z tyłu najmniejszej (ustawienie do najszybszej jazdy) łańcuch z przodu trze o wózek. Za nic nie mogę tego wyregulować - próbowałem zmieniać napięcie linki, kręciłem także śrubami. Wysokość oraz równoległość wózka są OK. Ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie co mogłem przeoczyć? To pierwszy rower, który reguluję.
Ychu Napisano 24 Marca 2017 Napisano 24 Marca 2017 Trzeba się bawić srubą H. Próbuj napinac linkę palcami i wtedy baw się srubą H to bez problemu wyczujesz czy przerzutka się odsuwa. Jeśli brakuje zakresu to może być za długi suport. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Witboj Napisano 24 Marca 2017 Napisano 24 Marca 2017 1) Zdemontuj linkę z przerzutki, zdemontuj łańcych, żeby nie przeszkadzał 2) Ustaw maksymalny zakres na przerzutce śrubą H 3) Sprawdź ręką przykładając siłę zamiast przekazywanej przez linkę czy jesteś w stanie wysunąć wózek poza największą korbę, żeby był luz na łańcuch w w/w położeniu. Jeśli tak to z suportem i ustawieniem przerzutki na ramie wszystko jest ok. Oznacza to, że w takim razie za mocno naciągasz wstępnie linkę i ona "nie puszcza" kabłąka dalej, mimo, że śrubka H na to pozwala.
Gość Napisano 25 Marca 2017 Napisano 25 Marca 2017 Dzięki wszystkim za pomoc ! Wszystko było OK łącznie z napięciem linki - zawiniła finalnie nierównoległość wózka.. a byłem przekonany że jest OK
Witboj Napisano 26 Marca 2017 Napisano 26 Marca 2017 Oznacza to, że w takim razie za mocno naciągasz wstępnie linkę i ona "nie puszcza" kabłąka dalej, mimo, że śrubka H na to pozwala. Dobrze, że wszystko już OK, ale tu jeszcze poprawię bo napisałem głupotę. Przecież na pewno tarło w środku prowadnicy po zewnętrznej, a nie po wewnętrznej bo by łańcuch na zewnątrz zrzuciło, a tym samym jeśli już to linka byłaby za słabo naciągnięta. To co pisałem pasowałoby do śrubki L i problemów z najmniejszą zębatką- tam jak linka jest za mocno naciągnięta to nie pozwala zejść, chociaż śrubka jeszcze daje miejsce. Dzisiaj montowałem nową przerzutkę u syna i mi się przypominało. Za to w praktyce z przerzutką poszło mi fantastycznie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.