Skocz do zawartości

[napęd] Shimano Claris - łańcuch trze o wózek

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam problem w nowym rowerze Trek 1.1. Po wybraniu największej zębatki z przodu a z tyłu najmniejszej (ustawienie do najszybszej jazdy) łańcuch z przodu trze o wózek. Za nic nie mogę tego wyregulować - próbowałem zmieniać napięcie linki, kręciłem także śrubami. Wysokość oraz równoległość wózka są OK. Ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie co mogłem przeoczyć?

To pierwszy rower, który reguluję. :)

Napisano

Trzeba się bawić srubą H. Próbuj napinac linkę palcami i wtedy baw się srubą H to bez problemu wyczujesz czy przerzutka się odsuwa. Jeśli brakuje zakresu to może być za długi suport.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

1) Zdemontuj linkę z przerzutki, zdemontuj łańcych, żeby nie przeszkadzał

2) Ustaw maksymalny zakres na przerzutce śrubą H

3) Sprawdź ręką przykładając siłę zamiast przekazywanej przez linkę czy jesteś w stanie wysunąć wózek poza największą korbę, żeby był luz na łańcuch w w/w położeniu.

Jeśli tak to z suportem i ustawieniem przerzutki na ramie wszystko jest ok. Oznacza to, że w takim razie za mocno naciągasz wstępnie linkę i ona "nie puszcza" kabłąka dalej, mimo, że śrubka H na to pozwala.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc !

Wszystko było OK łącznie z napięciem linki - zawiniła finalnie nierównoległość wózka.. a byłem przekonany że jest OK :)

Napisano

Oznacza to, że w takim razie za mocno naciągasz wstępnie linkę i ona "nie puszcza" kabłąka dalej, mimo, że śrubka H na to pozwala.

Dobrze, że wszystko już OK, ale tu jeszcze poprawię bo napisałem głupotę.

Przecież na pewno tarło w środku prowadnicy po zewnętrznej, a nie po wewnętrznej bo by łańcuch na zewnątrz zrzuciło, a tym samym jeśli już to linka byłaby za słabo naciągnięta.

To co pisałem pasowałoby do śrubki L i problemów z najmniejszą zębatką- tam jak linka jest za mocno naciągnięta to nie pozwala zejść, chociaż śrubka jeszcze daje miejsce.

Dzisiaj montowałem nową przerzutkę u syna i mi się przypominało. Za to w praktyce z przerzutką poszło mi fantastycznie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...