Skocz do zawartości

[tylne koło] piasta/torpedo nexus inter 7- zablokowana

mateusz1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam problem z piastą/torpedem czy jak sie nazywa owa część. Już tłumaczę. Otóż element z rysunku numer 14 (zapewne torpedo) kiedy wkładałem koło zapomniałem przymocować do rurki/ramy roweru. Wsiadłem na rower ujechałem kilka metrów po czym zatrzymało sie koło i zablokowało. Oczywiście owa blacha (torpeda) przekręciła sie ale nawet nie 45stopni od nominalnego położenia. Obecnie koło ani drgnie. Prosze o sugestie czy jest sens naprawiac i czy wogole sie da.

Pozdrawiam

post-203058-0-73390500-1490207888_thumb.jpg

Napisano

witam, 

Owszem były takie podkładki z takim jakby haczykiem coby miały w razie czego trzymać w rowku aczkolwiek to wyskoczyło i porysowalo i rame i troszke rozgieło ten rowek. Niestety ale dosłownie kilka metrów przejechalem i to sie zdarzyło. 

Napisano

Chyba konusy ściaśniły piaste,i stąd to że nie można ruszyć kołem. Teoretycznie nic nie powinno się stać.

W takich sytuacjach największe szkody są na zewnątrz.

Ale na pewno trzeba ustawić konusy,a konkretnie duża nakrętka na którą się nakłada to ucho,po której toczy się łożysko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...