Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Altus/Acera vs Deore XT

gearbox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam Treka CaliS 2016 z następującym osprzętem:

Zawieszenie przednie   SR Suntour XCM, sprężyna WSD Rider Right, wstępne naprężenie, regulacja odbicia, blokada hydrauliczna, geometria G2 z przesunięciem 51 mm na rowerach 29er, 100 mm skoku (13,5": skok 80 mm)       Przednia piasta   Stop Formula DC20 Tylna piasta   Stop Formula DC22 Obręcze   Bontrager AT-650, dwuścienne, ze stopu, z 32 otworami Opony   Bontrager XR2, 29 x 2,20" przód, 29 x 2,00" tył (Bontrager XR2, 27,5 x 2,20") Manetki   Shimano Altus M370, 9-biegowe Przerzutka przednia   Shimano Altus Przerzutka tylna   Shimano Acera M3000, Shadow Korba   Shimano M351, 44/32/22 Kaseta   Shimano HG20, 11-34, 9-rzędowa Łańcuch   KMC X9 Siodełko   Bontrager Evoke 1.5 WSD Sztyca   Bontrager SSR, 2-śrubowe jarzmo, 27,2 mm, przesunięcie 12 mm Kierownica   Bontrager ze stopu, 25,4mm, wznios 15 mm Mostek   Bontrager Elite, 31,8 mm, 7 st., kompatybilna z Blendr Stery   Bezgwintowe 1–1/8”, częściowo maszynowe, pół-zintegrowane łożyska Zestaw hamulcowy   Hydrauliczne hamulce tarczowe Tektro M290

Zapragnęłam zmiany przerzutek (przód i tył) na Shimano Deore XT i mam pytanie, czy oprócz samych przerzutek i manetek byłaby konieczność dostosowania jeszcze jakiś elementów w związku z planowaną zmianą? Jakieś sugestie dla laika? Z góry dzięki :)

Napisano

Masz napęd 3x9, może być ciężko teraz dorwać Deore XT, zwłaszcza manetki. Niestety napędy 9 i 10/11 nie są ze sobą kompatybilne.

Napisano

Ja bym zaczął od zmiany manetek. Tylko, że XT 9s albo są bardzo trudno dostępne, albo kosztują chore pieniądze.

Napisano

Popatrz na allegro na użytkownika jaslu. Kupowałem od niego jakiś czas temu manetki XT 9s i wiem, że jakiś czas temu też jakieś nowe miał.

Napisano

Manetke przednią lewą można kupić m8000. Ja znalazłem kiedyś nową na allegro za 49zl :) Tylnych przerzutek też jest kilka dostępnych. Przednia, moim zdaniem, nie musi być koniecznie XT.

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Widzę, że z Deore XT będzie ciężko.

A może nie warto się upierać przy Deore XT? Może zamontować coś innego w podobnej klasie?

Napisano

Zapragnęłam zmiany przerzutek (przód i tył) na Shimano Deore XT i mam pytanie, czy oprócz samych przerzutek i manetek byłaby konieczność dostosowania jeszcze jakiś elementów w związku z planowaną zmianą? Jakieś sugestie dla laika? Z góry dzięki :)

Pamiętaj, że przednią przerzutkę musisz dobrać do korby, tzn. do ilości zębów w największym blacie i różnicy zębów między największym, a średnim blatem. Do tego pamiętaj o dokupieniu do swojego kąta ramy.

No i przy tej okazji linki z pancerzami może jakieś lepsze.

Napisano

Myślę, że do zastosowań innych niż zawodnicze spokojnie wystarczy pełna grupa Deore.

Ja mam u siebie full Deore ( w napędzie 1x9). Napęd naprawdę daje radę, do amatorskich zastosowań sprawdza się bardzo dobrze. 

Napisano

No to było by tak:

1. Przerzutka przednia Deore FD-M570 Top Swing 3x9

2. Przerzutka tylna Deore RD-M592 Shadow SGS 9-sp

3. Manetki SL-M590 Rapidfire 3x9

Powiedzcie proszę, że ogarniam tabelę kompatybilności osprzętu shimano... :icon_confused:

Napisano

Tył będzie ok  :thumbsup:  Natomiast co do przodu to nie mogę znaleźć dokumentacji.

Napisano

Przód przerzutka:

Przednia przerzutka DEORE FD-M590 to wysokiej klasy komponent. Konstrukcja przerzutki o szerokim ogniwie. Szersze ogniwo trzpienia dla większej poprzecznej sztywności, która udoskonala czułość zmiany przełożenia i wydłuża żywotność. Przerzutka mocowana metodą Top-Swing. Uniwersalna obejma kompatybilna ze wszystkimi rozmiarami ram. Adapter do rozmiaru 31,8. 

• Współdziałający tył: 9-biegów
  • Przednia indeksowana zmiana przełożeń DUAL SIS
  • Max. pojemność: 22T
  • Min. pojemność: 12T
  • Liczba zębów na największej tarczy: 44/48 T
  • Prowadzenie linki: górny ciąg, dolny ciąg
  • Kąt odchylenia rury podsiodłowej: 66-69°
  • Ogniwo zewnętrzne: stal / malowane
  • Ogniwo wewnętrzne: aluminium / malowane
  • Tuleje ogniw: wewn.
  • Prowadnica: stal / wykończenie jasnoperłowe
  • Obejma: 31,8 / 34,9mm
  • Materiał obejmy: aluminium / malowane
  • Konstrukcja o szerokim ogniwie
  • Waga rzeczywista: ok 163 gram (z adapterem na 31,8mm)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...