marco1973 Napisano 19 Marca 2017 Napisano 19 Marca 2017 przesiadłem się z Conto X-King na Maxxiss Ikony. zdziwiony jestem dużą twardością tych opon przy takim samym ćiśnieniu. przy 2atm lekko urywa łapki, a na Conti było komfortowo. zalecane ciśnienie minimalne to 2,4atm i nie wiem co robić - bezpiecznie schodzić do 1,5atm czy zostawić. koła zalane mleczkiem...
kemot1974 Napisano 19 Marca 2017 Napisano 19 Marca 2017 hej, mam u siebie Ikony + mleko, standardowo mam około 1,8 bara, najniżej 1,3 i nie było problemu ( w terenie)
seraph Napisano 19 Marca 2017 Napisano 19 Marca 2017 Możesz zejść nawet do 1 bara bylebyś nie dobijał opony. Zdarzało mi się jeździć na takim ciśnieniu z przodu na spacerkach kiedy wiedziałem, że nie najadę na nic zbyt ostro. Miękko jak na kanapie, trakcja super, ale trochę już ciągnie na zakrętach. Co do różnic w odczuciach to wszystko zależy od różnic rozmiarów (nie podałeś), budowy bocznych ścianek opony, ich wagi, gęstości oplotu... Ja dawniej jak miałem RoRo z tyłu (2,25 drut) to jeździłem na 1.8 bara, a obecnie na WTB Nano (2,1 zwijka) nie da rady zejść poniżej 2 barów (optymalnie 2,1-2,2 bara), bo pływa. Przy czym odczucia odnośnie komfortu są bardzo podobne.
marco1973 Napisano 19 Marca 2017 Autor Napisano 19 Marca 2017 szerokość ta sama - 2,2. odczuwalną różnicę w stosunku do X-King oceniam na ok. 1atm, aż wierzyć się nie chce, byc może to kwestia tego że X-King Race Sport nie ma żadnej wkładki praktycznie chyba i boki miękkie były nawet przy 2atm a w tych MAXiSS 3c/Exo jest wkładka i boki są bardzo twarde nawet przy 1atm...
seraph Napisano 19 Marca 2017 Napisano 19 Marca 2017 Najprawdopodobniej to właśnie kwestia sztywności bocznych ścianek, ale i grzbietu. Nic się oponie nie stanie jak będziesz pompował poniżej zaleceń producenta. Ponoć czasem przy większych przebiegach zaczynają się pojawiać spiralne prążki na bokach opony, ze względu na ich cięgła załamywanie - u mnie jakby coś takiego było z tyłu, ale i tak musiałem zmienić oponę, bo się semislick zrobił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.