silion Napisano 13 Marca 2017 Napisano 13 Marca 2017 Witam. Jestem początkujący w temacie rowerów i mam takie pytanie. Czy są różnice w jakości tych samych części ale w różnych markach rowerowych? Otóż teoretycznie być nie powinno, ale jak to bywa w praktyce? Czy nie ma takiego zjawiska, że bardziej renomowane firmy dostają serie części lepszych niż np mniej renomowane firmy składające rowery? Mam na myśli podobny mechanizm tak jak np różne urządzenia produkowane w Niemczech na rynek Niemiecki są lepszej jakości (lepiej wykonane, dopracowane) niż na rynek wschodni...
grande1970 Napisano 13 Marca 2017 Napisano 13 Marca 2017 Nie tyle liczy się marka tylko klasa osprzętu, bo marek jest kilka. Każdy z nich ma osprzęt niskiej jakości w niskich klasach i każdy ma też topowe rozwiązania.
Fenthin Napisano 13 Marca 2017 Napisano 13 Marca 2017 To... zależy. Jeśli mówimy o podzespołach, które są 1:1 jak w ofercie producentów osprzętu, raczej nie ma stresu. Ale są niektóre elementy produkowane specjalnie dla danych marek, np. hamulce z klamkami lub zaciskami z innego modelu czy amortyzatory, które mogą być albo wykastrowane z określonych regulacji, albo wręcz przeciwnie z dodatkowymi. Tyle, że nie ma tu reguły iż w tańszej marce będzie gorszy, a w droższej lepszy.
silion Napisano 13 Marca 2017 Autor Napisano 13 Marca 2017 Aha, czyli nie ma obawy, że Alivio w rowerach mniej renomowanej firmy mogą sprawowac się gorzej niż Toruneye w np. Giantach czy Meridach...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.