wleniu Napisano 12 Marca 2017 Napisano 12 Marca 2017 Witam, Chcę wymienić w korbach tarczę środkową i ewentualnie dużą. Moje korby to Alivio FC-M411 (3/7) na kwadrat. W sieci można zakupić tarczę FC-M411 za ok 45zł, ale za 20 zł jest tarcza FC-M431 - też od Alivio ale dedykowana do napędów 3/9. Pytanie, czy te tarcze są zamienne ? Rożnica w cenie dość znaczna. Na zdjęciach widać delikatną różnice w budowie. Czy do korb FC-M411 będzie bez problemów pasowała tarcza FC-M431 ?? Oczywiście mówimy o tej samej ilości zębów. Kaseta z tyłu - 7 rzędowa. Pozdrawiam wleniu
Jaca911 Napisano 12 Marca 2017 Napisano 12 Marca 2017 Mam korbę 431 a tarczę od 411 wszystko działa. Zmieniłem 44 zęby na 42
Gość Napisano 12 Marca 2017 Napisano 12 Marca 2017 O ile pamiętam dobrze, to wszystko do Deore włącznie jest między sobą wymienne. Od SLX dopiero zaczyna się inny kształt. Przy zakupie musisz zwrócić uwagę na dwie sprawy: rozstaw śrub oraz właśnie kształt przy "mocowaniu" zębatki. Podpowiem Ci tylko że zanim kupisz warto dokładnie sprawdzić daną cześć. Przykładowo na centrumrowerowe.pl masz zdjęcie jednej zębatki a 5 wersji do wyboru, warto skopiować wtedy dokładny numer model i wrzucić w google.
wleniu Napisano 13 Marca 2017 Autor Napisano 13 Marca 2017 czyli, skoro mocowania są różne, to blaty nie są zamienne, pomijając rozstawa śrub (co jest oczywiste, że misi byc ten sam) Jaca, zmieniłeś największa zębatkę, która wydaje się być taka sama, ale środkowe wydają już różne.
Gość Napisano 13 Marca 2017 Napisano 13 Marca 2017 Tak jak Ci pisałem, o ile dobrze pamiętam to do Deore włącznie są zamienne.
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2017 Mod Team Napisano 13 Marca 2017 to wszystko do Deore włącznie jest między sobą wymienne. podaj modele bo różnie z tym bywa. Generalnie 9sp wszystko do sienie pasuje, z nielicznymi wyjątkami. Przy 10 i 11 sp już nie jest tak kolorowo. można zębatki deore do XT wstawiać, do XTRa nie bardzo bo te bywały innej konstrukcji. Zmiana zębatek z 411 na 431 i odwrotnie ma taki problem ze blaty są inne i pojawi się problem regulacji, u jednych niewielki u innych spory. Ale pasować będzie i da sie wyregulować.
Jaca911 Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 czyli, skoro mocowania są różne, to blaty nie są zamienne, pomijając rozstawa śrub (co jest oczywiste, że misi byc ten sam) Jaca, zmieniłeś największa zębatkę, która wydaje się być taka sama, ale środkowe wydają już różne. Kupuję najtańsze jakie dostanę. M411 ma stopniowanie 42-32-22, a m431 44-32-22. Środkowa i najmniejsza są zamienne 1:1, a największa też pasuje ale trzeba przerzutkę przesunąć.Tak jak Ci pisałem, o ile dobrze pamiętam to do Deore włącznie są zamienne.Do slx 9 rzędów wszystko pasuje. Potem były trochę inaczej profilowane korby, a raczej ich pająk. Podobno pilnik załatwiał problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.