Skocz do zawartości

[Łańcuch] i zebatki kasety, ocena

Cytrusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. W zeszłym roku kupiłem sobie dwa nowe łańcuchy hg 53 deore do kasety hg 40 przez około dwa tysiace kilometrów obydwa łańcuchy wyciągnęły się w 75 % według najtańszej miarki bike hand. Z racji tego ze sie wyciuągneły te łańcuchy prawdopodobnie przez jazdy zimą i w opadach deszczu kupiłem sobie dwa nowe łańcuchy kmc x8 z szerszą średnicą dedykowaną do mojej kasety. Po założeniu nowego łańcucha od razu odczułem lepsza różnice w zmianie przełożeń ale niestety także momentami przezkakuje mi łańcuch na najczęściej używanej koronce 4tej. Pytanie czy mogę w takiej sytuacji kontynuować jazde na nowych już łańcuchach czy jeździć jeszcze trochę na starych? Na którym łańcuchu nie przeskakuje. Pytanie zadaje poniewasz słyszałem że najtańsze przymiary do łańcucha nie są dokładne i jak mi wskazuje 75% zużycia to na dokladniejszym przymiarze mogło by pokazać 100% zużycia. Postaram sie wrzucić zdjęcie kasety jak mi się uda ze smartfona.https://naforum.zapodaj.net/1663d0a54527.jpg.html

Napisano

Co Ty masz na tych zębatkach? :sick:

Abstrahując to jeśli rzeczywiście przeskakuje tylko czasami to jeździj raczej na nowym łańcuchu i staraj się na tej 4-ce nie deptać zbyt mocno i często używać innych biegów, a łańcuch z kasetą w końcu się pogodzą i będą smigać. (na oko po 100 km może wcześniej)

Jak będziesz na starym łańcuchu jeździł to tylko będziesz kontynuował zużycie kasety. Jeśli skacze Ci tylko troszkę na jednym biegu tzn, że tylko nieznacznie przegapiłeś moment optymalnej zmiany.

Napisano

O to czarne pytacie? Olej do przekładni od skutera castrol 2t dużo mi go zostało jest gęsty i sobie go nie żałuje bo czesto zdarza mi się jeździć w deszczu i po kałużach jak jest sucho to ładnie wygląda kaseta a jak deszcz to tak po przejechaniu 7 kilometrów. Jest dokładnie tak jak ktoś opisał przeskajuje sporadycznie i jak mocno przycisne na 4 koronce ale tak to wszystko płynnie działa cichutko. Bedzie lepszy ten łańcuch od poprzedniego? 4 koronka powinna jeszcze posłużyć? Dzieki za rady.

Napisano

najtańsze przymiary do łańcucha nie są dokładne

Nie masz zaufania do przymiaru? Są dwie drogi; zmierz sprawdzian suwmiarką.

Druga metoda to zmierz łańcuch zwykłą "metrówką" przez 100 ogniw. Nominalna długość to:  1 270 mm.(12,7x100=1270mm)  a przy zużyciu 0,75% to łańcuch wyciąga się na długość 1 279, 5 mm. . 

Napisano

Nie masz zaufania do przymiaru? Są dwie drogi; zmierz sprawdzian suwmiarką.

Druga metoda to zmierz łańcuch zwykłą "metrówką" przez 100 ogniw. Nominalna długość to: 1 270 mm.(12,7x100=1270mm) a przy zużyciu 0,75% to łańcuch wyciąga się na długość 1 279, 5 mm. .

Zastanawia mnie tylko po co sa te podziały na tanie srednie i drogie przymiary. A rade i niepewność zasiał w mej glowie @szajkbajk z youtuba. Dzieki za informacje sprawdze;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...