mihau_v3 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Witam! Chciałem zmienić sobie korbę z mtb trzyblatowej na dwublatową (sora 3550 46x34), suport do tej korby to bb rs500, szerokość mufy to 68mm. Po zamontowaniu okazało się, że ramiona korby ocierają o tylne widełki z obu stron. Słyszałem, że można podłożyć podładki dystansowe ale po dodaniu takich podkładek brakło by mi tej rury co wychodzi z prawej części korby, a lewa korba nie łapie mi tej karbowanej końcowi i obraca sie wokół. Jest jeszcze jakaś możliwość żeby to złożyć?
zukikiziu Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Ciekawe testy prowadzisz. Domniemam, że ramę masz typowo MTB. Nie ożenisz tego razem.
seraph Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Jest taki parametr jak Q-factor korby, czyli po prostu rozstaw ramion i w korbach szosowych jest on mniejszy. Rowery MTB mają szersze widełki, więc ramiona muszą być szerzej i tyle. Z MTB do szosy wsadzisz, a w drugą stronę dzieje się Twoja historia... Sprzedaj korbę i kup dwublat do MTB.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.