Skocz do zawartości

[napęd] nietypowy problem z przeskakiwaniem łańucha

p4trykx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do tej pory przeskakiwanie łańcucha wskazywało na zjechanie zębatek i wyciągnięcie łańcucha. 

Jednak w nowym rowerze mam przejechanie ok 700 km raczej w sprzyjających warunkach (rower crossowy)

Sprawdzając przymiarem, łańcuch nie jest wyciągnięty nawet 0.75 nie wchodzi w ogniwo.

Mam napęd 2x10 tylna przerzutka to SLX Shadow, problem pojawia się tylko na najmniejszej zębatce niezależnie od tego jaką tarczę wybieram z przodu.

Przy pedałowaniu łańcuch przeskakuje. Odkręciłem śrubkę H i nic się nie zmienia, poza tym raczej nie jest tak, że łańcuch wskakuje na wyższy blat.

Więc podejrzenia to albo zjechana najmniejsza zębatka - widziałem, że dla kaset SLX 10 rzędowych można kupić najmniejszą zębatkę oddzielnie za ok 30 zł. Może to wymienić?

Drugim podejrzanym jest bębenek ale czy wtedy przeskakiwanie nie powinno występować przy innych biegach? Nawet jak stanę na pedałach to na innych przełożeniach nie mam przeskoków. 

Raczej nie będzie to spinka bo częstość przeskoku jest o wiele większa niż na jeden obieg łańcucha.

Mam łańcuch  KMC X10, ostatnio go zdejmowałem do czyszczenia, czy ten łańcuch ma odpowiednią stronę czy jest to obojętne? Kaseta to Shimano 10 rzędowa 11-36t

Napisano

Sprawdź odległość kółka przerzutki od tej zębatki czy nie jest za duża. Regulować ją możesz śrubą B ale nie odkrec za mocno (tak by przy największej zebatce byl odstęp)

Napisano

1) Sprawdź czy na którymś zębie nie zrobił się zadzior boczny, jeśli tak - delikatnie spiłuj mikroszlifierką, sama zębatka (tzn.zęby) może być ok, po prostu przez zadzior nie wchodzi łańcuch na ząbek

2) Hak może być krzywy

Napisano

jak to nowy rower to do sprawdzenia ustawienie przerzutki (odległość w pionie od kasety) i długość łańcucha (powinien być zawsze odpowiedni naprężony)

Napisano

Pokręciłem trochę śrubką H i jest lepiej jednak nie idealnie, jest jeszcze jedna 3 śrubka sądziłem, że jest ona odpowiedzialna za napięcie łańcucha ale chyba jednak to nie to. 

Teraz przeskakuje tylko co jakiś czas, więc pewnie jeszcze trochę muszę pokombinować.

https://www.forumrowerowe.org/topic/123555-przerzutka-slx-tyl-rd-m662-sposob-regulacji/

Mam jeszcze pytanie, ostatnio zdjąłem łańcuch do czyszczenia. To KMC X10, czy to ma znaczenie którą stroną się go założy? Wyglądał raczej tak samo z każdej strony.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wydaje się, że problem rozwiązany. 

Próbowałem regulować na wszystkie strony śrubami ale nie odniosłem całkowitego sukcesu. Jednak jak przyjrzałem się dobrze zębatkom okazało się, że pomiędzy ostatnią i przedostatnią zebrało się trochę brudu i to pewnie powodowało problemy.

Najmniejsza zębatka to 11 zębów, więc nie wystaje zbytnio powyżej bębenka dlatego nawet niewielka ilość brudu powodowała, że łańcuch nie wchodził tak głęboko jak powinien i stąd takie przeskoki. Po jeździe w terenie zebrało się tam więcej brudu i przeskakiwanie była prawie cały czas. 

Muszę chyba trochę przystopować z smarowaniem łańcucha ;-) Teraz stosowałem Rolhoffa.

Kupiłem też kiedyś Finish Line Ceramic Wax lube i sprawdzę jak to się będzie zachowywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...