Skocz do zawartości

[napęd] Miks napędu 2x11 z 10 rzędami i przerzutką przednią pod 3x9

lizardlair

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy korba XT FC-M785 2x10 24/38T obsłuży mi 2x11 m8000. I drugie pytanie czy przerzutka przednia xtr fd-m971 obsłuży mi te dwa blaty ? Czy będzie to działać dobrze czy wyregulowanie tego będzie problemowe lub wręcz niemożliwe. Według kompendium korba powinna współpracować z napędem 11 rzędowym przy łańcuchu pod jedenastkę.

Czy kaseta 11 rzędowa bez problemu wejdzie na piastę dt 370sl, pewnie tak ale wole się upewnić ;)

Napisano

Witam czy korba XT FC-M785 2x10 24/38T obsłuży mi 2x11 m8000.

M785 będzie działać z napędem 11s ale musiałaby być z dedykowaną przerzutką pod 2x10 (choć z łańcuchem 11s trochę trzeba się pobawić z regulacją).

I drugie pytanie czy przerzutka przednia xtr fd-m971 obsłuży mi te dwa blaty ?

Nie obsłuży bo jest pod 3s i tarczę 44T , poza tym klatka byłaby za szeroka dla łańcucha 11s.

Napisano
Ok czyli wychodzi na to ze przechodzę na pełne m8000, bo rozumiem ze piasta pasuje na pewno pod jedenastkę.
Potrzebowałbym tylko trochę pomocy w doborze komponentów:
  • XT FC-M8000 38x28T / korba 175 mm
  • XT CS-M8000 11-40T - nie ma raczej sensu pakować się w większą ? wydaje mi się że z nadmiarem wystarczy.
  • manetki XT SL-M8000 obejma
  • tył XT RD-M8000 z tego co czytałem występuje tylko w wersji shadow +, ? wózek GS starczy ? 
  • przód nie wiem na co się zdecydować, poprzednią miałem na obejmę Down swing Top Pull ale nie miałem przez to mocowania jednej śruby do bidonu. E-type odpada nie mam otworów, Direct Mount to samo, czyli wychodzi na xt M8025 Down Swing / Top-Pull, czy jest jakaś alternatywa?
  • lepiej KMC X11 93 czy shimano CN-HG600 ?
  • spinki accenta pod 11 dają radę ?, zawsze na connexie jeździłem ale przy 11 są drogie te spinki.

Napisano

Jeśli nie walczysz o gramy, to korba slx będzie też dobra

kaseta 11-40 też może być slx.

W zasadzie jeśli nie liczysz specjalnie masy, to brałbym wszystko slx, tylko manetki xt

KMC x11.93 lepszy, spinka w komplecie

Napisano

Tak mam na uwadze korbę slx ze względu na zbicie kosztów. Co do kasety to przy xt są dostępne koronki prawie połowy kasety. Przy slx chyba nie a może źle szukam ?. 

Napisano

wózek GS starczy ?

Do napędu 2x11 wózek GS w zupełności wystarczy.

czyli wychodzi na xt M8025 Down Swing / Top-Pull, czy jest jakaś alternatywa?

Nie ma , to jedna z nielicznych (jest jeden XTR) przednia pod 11S dająca możliwość podłączenia linki od góry.

5 najmniejszych koronek w kasecie slx też jest luzem

Nie 5 a 8

Napisano

W przypadku starszych kaset (9s i 10s) tak było tak więc przy 11s można założyć , że będzie podobnie. M7000 to nowość , z czasem i do niej będą dostępne zębatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...