Horyzont Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Witam forumowiczów!Mam problem z korbą mojego roweru. Po zdjęciu zaślepek i odkręceniu śrub korby okazało się, że nie mogę użyć ściągacza do korb, ponieważ w środku korby nie ma gwintu pierścieniowego, w który mogę wkręcić jedną z końcówek ściągacza. Gwint jest na środku otworu, ale jest to ten od śrub, które już odkręciłem. Jak to ustrojstwo zdjąć?Przeglądając internet znalazłem szczątkowe informacje o podobnych problemach innych ludzi. W tym kontekście przewijała się firma korby - Romet Wałcz. Nie wiem czy mam u siebie właśnie tę korbę, ale mój problem jest taki jak w przypadku tego typu korb.Poniższe zdjęcie nie jest zdjęciem mojego roweru, jednak w całości oddaje powyższą sytuację, (Mam nadzieję, że autor zdjęcia nie obrazi się, że skorzystałem z jego dorobku fotograficznego )
Virus_7 Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Myślę, że to narzędzie powinno pomóc: https://www.google.pl/search?q=ściągacz
woojj Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 tam jet otwór gwintowany bodajże m8 metryczne... kupujesz śrubę w sklepie metalowym wkręcasz i używasz jak ściągacza. Wredne rozwiązanie.....ale spotykane w szitowych korbach.
Horyzont Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 tam jet otwór gwintowany bodajże m8 metryczne... kupujesz śrubę w sklepie metalowym wkręcasz i używasz jak ściągacza. Wredne rozwiązanie.....ale spotykane w szitowych korbach. Ok, ale jak już wkręcę śrubę w gwint, to czym odciągnę korbę od suportu, bo tego nie zrozumiałem.
eloo Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 tam jest na pewno większy gwint niż m8, z tego co pamietam m12. Wkręca się śrubę w korbę, koniec śruby zapiera sie o koniec osi suportu i spycha korbę Niestety miałem kilka zapieczonych przypadków gdzie zerwało gwint w korbie wię polecam potraktować to wcześniej wd40 lub podbnym
Horyzont Napisano 3 Marca 2017 Autor Napisano 3 Marca 2017 Dzięki za radę. Postaram się jutro coś przy tym pogrzebać i powiem czy się udało
sebass52 Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Miałem taki przypadek w tym roku.Kupiłem w metalowym śrubę 12 (tylko gwint musisz dobrać,kup od razu kilka,to kosztuje grosze i sobie dopasujesz) i wkręcając tą śrubę zepchniesz korbę z osi.
Horyzont Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 Kupiłem śrubę, wkręciłem ją w gwint, ale niestety.... śruba się ułamała. Zarówno po jednej, jak i drugiej strony. Korba ani drgnie.
sebass52 Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 Taką korbę możesz zdjąć ściągaczem do łożysk samochodowych,chociaż ta ułamana śruba może przeszkadzać.Ewentualnie tzw "ruski klucz" czyli przecinak i młotek i bijesz pod kątem w ośkę w kierunku korby tak żeby ją zsunąć.Spróbuj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.