Skocz do zawartości

[2500-3000] dla faceta 190cm 140kg cross czy 29'er?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Jeżdżę regularnie od ponad 20 lat...

Pomijając składaki i rowery użyczane, najwięcej (ok 12k km) wykręciłem na trekingu Legnano oraz (po tym jak moja waga poszła ostro w górę) ok 14k km na góralu 26" z wysokim (15cm) przednim amorem.

Lada moment chcę kupić nowy rower i mam spory dylemat. Naczytałem się na forach i w przeróżnych poradnikach o atrybutach wytrzymałego roweru dla grubasa ale wciąż mam wątpliwości.

Mój góral 26" (złożony na ramie Alu, piastach Novatec, szerokich obręczach i osprzęcie Deore LX) sprawował się z nielicznymi wyjątkami bardzo dobrze (zniósł nawet rekordową wagę 157kg). Jednak jeżdżąc na nim przez lata czuję niedosyt, mam wrażenie że nie jeździ mi się tak pewnie, przyjemnie i komfortowo jak wcześniej na trekingu (mam przeczucie że przeszkadza mi ten wysoki, miękki amor).

Zastosowanie roweru to dojazdy do pracy, rodzinne wycieczki rekreacyjne, rajdy okolicznościowe - 90% asfalt, reszta twarde drogi gruntowe i leśne - przy mojej wadze w piachu utknąłbym chyba nawet na fatbike'u....

Zastanawiam się czy mimo mojej wagi (z tendencją spadkową) nie powinienem rozglądać się jednak za crossem - czy znajdę taki, który podoła mojemu ciężarowi? (potrafię dorzucić do niego spory plecak a nawet 12kg psiaka na bagażnik....choć zdecydowanie woli od biec obok lub ciągnąć rower smile.png. Jeśli macie pomysł na taki - bardzo proszę o podpowiedź.

Jeśli mimo wszystko MTB - podpowiedzcie proszę coś solidnego 29" z manetką blokady skoku amora na kierownicy (tak sobie wymarzyłem, ze względu na ten asfalt).

Pozdrawiam

Pandas

Napisano

Ten Traction 29 faktycznie wygląda zachęcająco, jednak podwójnie cieniowana rama to coś czego jak czytałem ciężki rowerzysta powinien unikać...czy to nie tak wygląda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...