Skocz do zawartości

Problem z korbą SRAM Apex!

Janki19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

więc kupiłem używany rower szosowy, który miał uwalony gwint od prawego pedału w korbie.Warto chyba wspomnieć, że ogólnie podzespoły w rowerze to taki składak gdyż mam

[ klamkomanetki ] Shimano Sora 2 lub 3 x8(nie znam dokladnie numeru ale chyba ST-3300),

[ przednia przerzutka] Shimano Sora FD 3300,

[ tylna przerzutka ]  Shimano RD2300,

[ wolnobieg ] Shimano  8 rzędowy.

Posiadam do tego sprawną korbę Sram Apex Kompaktową 50/34 tylko z zębatkami jakiejś innej firmy oraz z suportem GXP.

Puki co jeżdżę na jakiejś taniej korbie używając z przodu tylko jednej zębatki i  zmieniam tylko tylne( działa to sprawnie).

No i mój problem polega na tym że po zamontowaniu korby Sram nie mogę wyregulować przedniej przerzutki.Na małej przedniej zębatce przy skrajnych tylnych zębatkach ociera o przednią prowadnicę, do tego z wielkim trudem przerzuca się na większą zębatkę tak jak by prowadnica się za mało wychylała( śrubkami nie da się jej już bardziej popuścić) i często przy tym łańcuch wpada i klinuję się między tymi dwoma zębatkami.   Czy ta korba powinna grać razem z tymi przerzutkami bo, może ona jest do 10 rzędowych a ja mam 8 rzędowy wolnobieg z szerszym łańcuchem?? A może linia łańcucha jest zwalona(nie mogłem nigdzie znaleźć jak wypada linia łańcucha w tej korbie) lub te zębatki bo trochę zużyte są już ?? :) Więc jak ktoś ma jakiś pomysł to bardzo bym prosił o podpowiedź bo sam to sobie już chyba nie poradzę.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...