Vitaliss Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 Witam, Chciałbym kupić rower, coś typu MTB. Mam około 4 letnią przerwę z przygodą z rowerem. Dawniej trochę tych km było w nogach. Trasy górskie, leśne. Asfalt tylko przejazdowo, dojazdowo. Znajdę coś w granicach tysiąca zł? jak dobrać odpowiedni rozmiar do wzrostu? Mam 178 cm.
Endrju911 Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 Używany znajdziesz, z nowych to nie bardzo tym bardziej na takie trasy o jakich piszesz. Rozmiar 19 powinien być dobry ale podaj długość nogi
Vitaliss Napisano 11 Lutego 2017 Autor Napisano 11 Lutego 2017 Takie Romety są coś warte? http://allegro.pl/1526037-18-romet-fusion-grafit-zielony-i6642693331.html Ja jestem zupełnym amatorem. Jazda w wolnej chwili ( czyt. weekend) Chciałbym coś nowego. Trasy górskie to może na wyrost powiedziane. Poprostu nie interesuje mnie jazda po asfalcie. Bardziej wole ścieżki leśne. Mieszkam w Beskidzie Wyspowym. ( może czyta to ktoś z okolic?)
Endrju911 Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 Firma ogólnie jest ok, ale ten egzemplarz jest fatalny, nie da się użyć łagodniejszego słowa patrząc na ten rower. Daj sobie spokój z takimi pseudo fullami. Poza tym osprzęt jest najniższy jaki mógłby być. Szukaj takich które mają 24 biegi, nie 21. Napędy 3x8 mają kasetę a nie wolnobieg (przez co większą wytrzymałość) i bardziej miękkie przełożenia, ma to znaczenie jeśli mieszkasz w górach. Nawet na weekendy ten rower się nie nadaje. W tej cenie mimo wszystko można znaleźć lepszy nowy rower ale jeśli chcesz coś nadającego się do jazdy to może pomyśl o używce.
Vitaliss Napisano 11 Lutego 2017 Autor Napisano 11 Lutego 2017 Jak napisałem jestem zupełnie amatorem w tym temacie. Coś tam miałem, troche na "coś tam tym" przejechałem. Liczę na waszą pomoc i może jakieś propozycję. Jeśli tak zachwalacie to może i używka? Nie mam żadnego punktu zaczepienia. Link który wkleiłem to było poprostu coś co mi w oko wpadło.
Endrju911 Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 Takie minimum co się do czegoś nada to np: http://allegro.pl/2016-mocne-mtb-evolution-v2-24s-suntour-2xacera-i6708444799.html Wykaż się trochę, poszukaj po allegro, wskazówki Ci dałem, powinien miec napęd minimum 3x8. Hamulce tarczowe nie w takim budżecie. Lepiej zwykłe V-brake. Od 1200-1300 w nowych coś można znaleźć. Co do używek to w cenie około 1000zł można już przyzwoity rower kupić, ale trzeba uważać żeby ktoś nie wcisnął jakiegoś szrotu. Hierarchia grup Shimano (niższych, w zasięgu Twojego budżetu) to Tourney -> Altus -> Acera -> Alivio -> Deore. Im wyższa tym lepiej, lepsza kultura pracy, lepsza wytrzymałość. W używanych do około 1000zł można znaleźć (jak się poszuka dobrze) na Alivio, Deore
Vitaliss Napisano 13 Lutego 2017 Autor Napisano 13 Lutego 2017 Jednak chciał bym coś nowego. W miesiaću nie sądzę bym zrobił więcej niż 100 kilometrów. Co jest nie tak z tymi Rometami do których linkt wkleiłem? Chyba po tym miesiącu się to nie rozleci??
HarveyDent Napisano 13 Lutego 2017 Napisano 13 Lutego 2017 Kup. Uważam że każdy powinien w swoim życiu kupić takiego szrota. Jak zezłomujesz to roku czy dwóch to może wtedy zrobi Ci się szkoda. Tego tysiąca. Bo roweru na pewno nie. Chcesz nowe MTB na minimalnym poziomie przyzwoitości : musisz pomnożyć budżet x2. Nie ma zmiłuj.
mailo Napisano 14 Lutego 2017 Napisano 14 Lutego 2017 Jednak chciał bym coś nowego. W miesiaću nie sądzę bym zrobił więcej niż 100 kilometrów. Co jest nie tak z tymi Rometami do których linkt wkleiłem? Chyba po tym miesiącu się to nie rozleci?? Oczywiście że nie rozleci. Wcześniej sprzedasz lub zezłomujesz (16kg!) jak sugeruje kolega wyżej. Nie napisałeś czym wcześniej jeździłeś?
Vitaliss Napisano 17 Lutego 2017 Autor Napisano 17 Lutego 2017 Wcześniej był "sprzęt marketowy" Była to jazda zupełnie rekreacyjna. Jednak wszystko w terenie leśnym/górzystym. Chociaż na ostatnim rowerze zrobiłem ponad 1 tys km. I był całkiem wygodny ( takie moje odczucie gdyż nie mam porównania do niczego lepszego) No i było to około 4 lata temu. Pewnie jeździł bym na nim nadal jednak cały kompletny napęd jest do wymiany. Co jest oczywiście zupełnie nie opłacalne. Był to rower z dwa amortyzatorami. Naprawdę sprawdzał się na trasach jakie robiłem. Teraz jak zdecydowałem, że wracam do przygody z rowerami i chce coś kupić to chciałbym coś lepszego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.