Skocz do zawartości

[korba] Wymiana z 3 na 2 blaty

Mouster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. W moim rowerze aktualnie posiadam 3 blaty z przodu, myślałem o zamianie na 2 blaty, ale pytanie czy coś takiego można zrobić w byle jakim rowerze czy rower musi być do tego jakoś przystosowany. Drugie pytanie to czy w zamianę korby wchodzi również zamiana suportu. Proszę o odpowiedź 

Napisano

Nie powinno być problemów z założeniem korby 2rz w miejsce 3rz.No chyba że chcesz zamontować korbę szosową w miejsce mtb. Wtedy duża zębatka może ocierać o tylne widełki.Kupując nową korbę musisz mieć suport o długości dedykowanej właśnie dla tego modelu.Jeśli stary ma taką samą,a system mocowania jest taki sam,to może zostać.Przy wymianie korby najprawdopodobniej przednia przerzutka będzie do wymiany

Napisano

Jak dobrze wyregulujesz to przerzutka pod 3 blaty będzie śmigała z dwoma blatami.

Rower to MTB czy szosa?

Jesli przerobka bedzie polegala na wymianie najwiekszego kola na miejszy to nie wyreguluje sie przezutki tak by dobrze dzialala. Pantografy do 2 rz korb maja inny wyglad.

Pisze to z doswiadczenia wlasnego. Dlatego ja sprzedalem swoje 3rz xt i kupilem deorke na 2rz.

Napisano

Do wymiany będzie przerzutka bo przerzutki 3x muszą mieć duża pojemność przez co długa prowadnice. Jeżeli wymienisz tak że np w ilości zębów odpadnie duży blat to przerzutki nie oposcisz tak żeby pracowała milimetr do trzech nad blatem bo wózek zacznie ci opierać o widły ramy. Też tak mam i właśnie szukam przerzutki bo stara od 3x się nie nadaje. Jak przeróbka będzie polegała na wyrzuceniu najmniejszego blatu to będzie dzialac poprawnie.

tapniete z telefonu

Napisano

W dwóch poprzednich MTBkach przerabiałem napęd z 3x na 2x. Przeróbka polegała tylko i wyłącznie na wymianie przednich zębatek na 24/38T. Manetka tak samo jak i przerzutka została trzyrzędowa i wszystko normalnie ze sobą pracowało. Wiadomo że do napędów dwurzędowych są przerzutki dwurzędowe i mają one inny kształt pantografu ale przerzutka trzyrzędowa też zadziała, tylko regulacja będzie trudniejsza.
W tamtym sezonie zrobiłem tak też w szosie. Zmieniłem napęd z 3x na 2x a przerzutka dalej została trzyrzędowa i wszystko śmigało.

Napisano

97b138f72ca01a905571cc245addede4.jpg tak wygląda 3x przerzutka do 2x korby. Łańcuch spada jak sam chce. Niech mi kto powie że tak jest ok. Mogę jeszcze opuścić 2mm ale i tak będzie za wysoko

tapniete z telefonu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...