Skocz do zawartości

[rama26] Wymiana ramy

honey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie po długiej przerwie.

Wypadłem z rowerowego obiegu na prawie 4 lata i przyszedł czas na reaktywację starego MTB a właściwie ramy. Rower zbudowany na ramie Mongoos Tyax Elite 2008 (foto w załączniku). Na przełomie 2007-2012 rower przeszedł modyfikację: wymieniony amortyzator na Bomber MX Pro ETA, korba, manetki, przerzutki - Shimano XT, hamulce hydraulika - Shimano LX. Co do mojej osoby: wzrost 190 waga 120 kg preferowana jazda las, góry jak zapał pozwoli i ubędzie kilkadziesiąt kg może jakieś XC dla seniorów. Budżet do 800 zł. Bardzo proszę o sugestię. Dodam tylko, że chciałbym pozostawić jak najwięcej komponentów ze starego roweru (a najlepiej wszystkie).

P.S

Jeżeli nieodpowiedni dział przepraszam i proszę o przeniesienie

post-128738-0-65744700-1485866645_thumb.png

Napisano

Rama jest po małej kolizji pękł jeden ze spawów

Tak na marginesie to odwiedziłem dzisiaj dwa "renomowane" sklepy w Szczecinie. W pierwszym doradzono mi zakup całego roweru i odsprzedanie komponentów. W drugim powiedzieli, że ramy 26 są mało dostępne więc doradzili mi tą, która była na stanie sklepowym (Accent Volt)

Napisano

Ma ktoś doświadczenia z ramą Accent Volt bo chyba padnie właśnie na nią. Ewentualnie CUBE Analog. Jakieś sugestie?

Napisano

Dobrze to może inaczej. Jeżeli chciałbym przesiąść się na ramę 27,5 co ewentualnie mogłoby zostać ze starego roweru?

Napisano

Min. 21. Będziesz potrzebował jeszcze tego:  https://www.bike-discount.de/en/buy/ritchey-comp-drop-in-taper-is42-is52-10mm-162367

I bieżni redukcyjnej na widelec ale to w PL kupisz za kilkanaście zł.

Pomyśl przy okazji o nowym suporcie. Może będzie potrzebny jeszcze adapter do hamulca. 

Szkoda, że miesiąc wcześniej nie pisałeś bo był większy wybór jak również roczniki 2015 i 2016 w lepszych cenach.

Napisano

No szkoda, niestety budżet domowy nie bardzo pozwalał. Niemniej jednak dziękuję za radę jutro zamówię ramę. Co do suportu - powinienem go wymienić?

Napisano

Jeśli masz jeszcze fabryczny FSA i nie ma luzów na osi to nie zmieniaj. Zwróć uwagę na te stery co podlinkowałem bo taniej w PL raczej nie kupisz. Redukcja do nich ro coś w tym stylu: http://allegro.pl/redukcja-sterow-z-ahead-na-tapered-1-i-1-8-force-i6021078926.html?reco_id=6146aba5-e96c-11e6-bfbe-56847afe9799&ars_rule_id=201

Nie wiem też jaką masz obecnie sztycę być może ją też trzeba będzie wymienić.

Napisano

suport SM BB70 wymieniałem razem z korbą w 2013 roku jest mało jeżdżony więc nie ma luzów co do sztycy to 31,6 jak dobrze pamiętam.

Napisano

Jutro zamówię z dostawą do NIemiec taniej o 5 euro na ramie i przesyłka niecałe 10e. A jaka jest różnica między fusion a raptor tylko kolor?

P.S

21 cali to nie za duża będzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...