Skocz do zawartości

[łańcuch] shimano HG95 - zmiana łańcucha co 800 km

mariobond

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

chciałbym zmienić w tym sezonie napęd na nowy,taki sam jaki posiadam aktualnie:

-tarcze do korby SLX M660

-kasetę SLX HG-81 11-34 10-rzędowa

-łańcuch hg94 (zmienię na hg95)

poprzedni właściciel posiadał 3 łańcuchy i wymieniał je kolejno co 800 km, czy warto też tak robić? co o tym sądzicie?

czy tarcza 32z (dedykowana do 9-rzędówki według opisów) będzie pasowała do mojej korby?

Pozdrawiam

Napisano

Tysiąc ludzi na forum zna odpowiedź. Mało tego - napisali ją na tym forum wielokrotnie, wystarczy, że poszukasz.

Jeżeli chcesz wydłużyć życie napędu to warto, tym bardziej, że napęd porządny planujesz. Nie musisz od razu kupić trzech łańcuchów - wystarczy po ... km, no właśnie, jedni chcą wymieniać co 300 km, drudzy co 1000. Myślę, że zależy to od jakości łańcucha - te lepsze łańcuchy po 1000 nie są specjalnie wyciągnięte, te najtańsze mogą już tylko do kosza się nadawać. 800 wydaje się być rozsądną propozycją.

Problem polega na tym, że zanim zaoszczędzisz to musisz wydać na te dwa dodatkowe łańcuchy ale lepiej dwa łańcuchy niż potem dwa napędy...

Napisano

poprzedni właściciel posiadał 3 łańcuchy i wymieniał je kolejno co 800 km,

Czy dobrze doczytałem :) on je wymieniał czy zamieniał ?

Bo ja np. jeżdżę na 2 dwa łańcuchy i staram się zamieniać je co 500 km. czyli jeden na rowerze a drugi w tym czasie idzie do mycia, smarowania i zawinięty w woreczku foliowym czeka na swoja okazję.

Z tym że u mnie wszystko zależy od warunków w jakich jeżdżę w danym okresie, bo i zdarza się że i po jednej jeździe w błocie i piachu zdejmuję łańcuch, czyszczę kasetę, korbę łańcuch i  zakładam ponownie, a jak nie to zakładam ten zapasowy (wyczyszczony) z tym że kontroluję by je zamieniać jednak co 500 km.

jka

Napisano

Wszystko zależy gdzie jeździsz, w ciężkich warunkach rzadko który łańcuch wytrzyma 800km w ogóle, a na szosie to dopiero się dotrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...