Skocz do zawartości

[zębatka] Przejście na 1x10

aufentroip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam obecnie napęd Shimano 2x10 z przodu 36z i 26z a z tyłu kaseta 11-36 planuje zakup zębatki narrow wide i konwersje na 1x10. I nie wiem jaką zębatkę wybrać 30T czy 32T jaka Wam się lepiej spisuje? Jak na razie chciałbym pojeździć z kasetą 11-36 i w przyszłości zmienić na 42T. Jaką zębatkę wybrać, jak dobrać odpowiednią linie łańcucha? Jak na razie myślałem o zębatce z Hell'o MTB albo Banless która by pasowała?

Napisano

Nie zmieniajac kasety na taka z wiekszym zakresem tylko spowodujesz uposledzenie napedu. Jak juz chcesz ten napend 1x10 to z wymiana kasety. No i bardziej dal bym kolo 36t. Mniej bedziesz mial problem z mlynkiem przy wiekszych predkosciach. Chyba ze lubisz kadencje 120.

Napisano

Rzeczywiście 30 to za mało zdecydowałem się na 32 czy potrzebuje jakiś podkładek offsetowych by utrzymać dobrą linie łańcuha?

Napisano

Wszystko zależy od konstrukcji zębatki :) W przypadku okrągłej nie zaszkodzą podkładki, a w przypadku owalnej 32t pod 104bcd każda dobrze zaprojektowana musi mieć już wbudowany offset żeby łańcuch nie haczył o korbę :)

Napisano

Witam Mam obecnie napęd Shimano 2x10 z przodu 36z i 26z a z tyłu kaseta 11-36 planuje zakup zębatki narrow wide i konwersje na 1x10. I nie wiem jaką zębatkę wybrać 30T czy 32T jaka Wam się lepiej spisuje? Jak na razie chciałbym pojeździć z kasetą 11-36 i w przyszłości zmienić na 42T. Jaką zębatkę wybrać, jak dobrać odpowiednią linie łańcucha? Jak na razie myślałem o zębatce z Hell'o MTB albo Banless która by pasowała?

A można zapytać jaki cel takiej zmiany? Też o tym myślałem i stwierdziłem że nie ma sensu przerabiać 2x10 na 1x10, bo niby po co?

Wyszedłem z założenia że nic mi o nie da. Inaczej w przypadku 1x11 zawsze mam dodatkowy blat, "jak utknę" gdzieś na podjeździe.

Napisano

Tez uwazam ze system 1 na ma wiecej wad niz zalet. 2 na jest o wiele lepszym systemem.

Ja przy 11 z tylu naklepszym zalresem kasety byl by 11-32.

Najlepsze stopniowanie (w moim odczuciu nikt nie musi ze mna sie zgodzic) to: 11-13-14-15-16-17-20-23-25-28-32

Napisano

Chce tej zmiany gdyż pomimo tego że mam sprzęgło ciągle spada mi łańcuch na większych hopach i korzeniach, ciągły klekot jakby się rower miał rozpaść :D nie chce zakładać napinacza bo sensowny kosztuje z 200zł a to jest koszt kasety o rozpiętości 11-42T (nie chce robić napinacza z węża ogrodowego, jak rower kosztuje 6800 to już wole dołożyć i mieć dużo ładniejszy wygląd i mam nadzieje lepsze trzymanie łańcucha). Na tą chwile kupię zębatkę 32T N/W a na lato jak będę jechał na dłuższe tripy to dokupię tą kasetę.

Czy taka zębatka będzie pasowała do mojego roweru?

Hell'o MTB 32t 104 BCD

http://aventurasport.pl/pl/p/Zebatka-okragla-HELLO-MTB-Narrow-Wide-104BCD-czarna-/23290

Napisano

Ha, ha dobre. 2 jest lepszym systemem. Takie pierdzielenie polecam usluteczniać pod sklepem, a nie na forum. Każdy system ma swoje wady i zalety, lepiej nadaje się do jednych zastosowań, słabiej do innych. Równie dobrze można powiedzieć, że fs jest o wiele lepszy od ht.

Napisano

Najlepsze stopniowanie (w moim odczuciu nikt nie musi ze mna sie zgodzic) to: 11-13-14-15-16-17-20-23-25-28-32

Rzeczywiście niezłe. Jest coś takiego dostępne seryjnie, czy trzeba rzeźbić?

BTW: największa koronka mogłaby mieć 34 albo 36. Powinno zadziałać, skoro w 8s jest MegaRange z końcówką ....-26-34

PABLO

Napisano

Palbo w napędzie 2 na myślę że największa koronka z tyłu by wystarczyła nawet 30. Przełożenie 32-22 jest już naprawdę miękkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...