Skocz do zawartości

[1000 zł +/-] Cross/MTB do codziennej jazdy

Mefix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Nie znam się na rowerach prawie w ogóle, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Poszukuję roweru za około 1000 zł (gdyby okazja była naprawdę mega to myślę że 1200-1300 nie byłoby problemem) którym mógłbym dojeżdżać z domu do pracy kilka km, oraz od czasu do czasu na jakieś wycieczki rowerowe z dziewczyną, myślę że nie więcej jak po 60 km jednorazowo. Generalnie rower do jazdy rekreacyjnej. Chciałbym kupić sprzęt który posłuży dłużej niż rok, dwa. Mam 180 cm wzrostu, waga około 90 kg, zależy mi na tym żeby trochę zrzucić, myślę że rower mi w tym pomoże. W sumie to nie wiem nawet jaki typ roweru, jedni polecają MTB, drudzy crossowe, szczerze powiedziawszy różnicy mogę się tylko domyślać, ale niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Proszę o pomoc! :)

Napisano

Do takiej jazdy, to na pewno nie MTB. :)

Cross albo trekking. Chociaż trekking raczej na dłuższe dystanse lepszy.

Co do modeli...ciężko powiedzieć. Jakbyś podrzucił coś, co wpadło Ci w oko, to "fachowcy" z pewnością ocenią i doradzą.

Napisano

Jedna wątpliwość rozwiana, nie MTB :P

Widzę że bardzo popularnym modelem jest KANDS STV-700, wygląda całkiem znośnie. Myślałem również o decathlonie, większość sobie chwali, pracowałem tam lecz na zupełnie innymi dziale, jakie są opinie na temat rowerów właśnie stamtąd? Ciężko mi posługiwać się jakimiś konkretnymi nazwami, bo nawet nie wiem dokładnie czego mam szukać. Z innych modeli to na przykład Romet Wagant 1.0 lub Karbon Voyager GTS 2016, co na temat tych modeli?

Napisano

Romet Wagant i ten Voyager to trekking.

Właściwie, to niepotrzebnie je skreśliłem na starcie, bo przypominam sobie, że jakiś czas temu poleciłem znajomej trekking dla męża i jest podobno mega zadowolony (chociaż niewiele jeździ).

Ten Kands taki trochę kundelek jak dla mnie - rama jakby MTB, reszta cross, a kierownica jak trekking. :P

Poszukaj może http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_2_M,10,715,718,14585,2017.html - w necie można trafić naprawdę fajną cenę modeli z zeszłego rocznika (Gazelę 4.0 2015 zeszłej wiosny kupiliśmy ok. 900 zł taniej niż katalogowo). Coś w tym stylu wydaje mi się odpowiednie dla jazdy, jaką opisujesz.

Napisano

Wydaje się całkiem, całkiem ten który poleciłeś. Myślę, że mógłbym zdecydować się na właśnie taki model gdyby był odrobinę tańszy ;) Pewnie zadam głupie pytanie, ale do rowerów crossowych można zamontować duperele takie jak na przykład stópka?

Napisano

Jasne, że można.;) Są takie mocowane tylko na jedną rurę, są mocowane na dwie rury tylnego trójkąta, niekiedy można zamontować tuż za mufą suportu - do wyboru, do koloru.

Jak jeszcze jakiś model sobie przypomnę, to podrzucę.

Napisano

Teraz jest taki okres, że sklepy chętnie wyzbywają się zeszłorocznych modeli celem zrobienia miejsca na tegoroczne. Szukanie w necie to jedno, ale jak już znajdziesz interesującą Cię ofertę - warto zadzwonić do sklepu i zapytać, czy i w jakiej cenie posiadają dany rower. Czasami nie mają wystawionych wszystkich rowerów na stronach, jednak posiadają je w sklepie stacjonarnym. Warto przysiąść, poszukać i podzwonić. Można naprawdę sporo zaoszczędzić. Na moim przykładzie chociażby - przed sezonem  2016 (styczeń-marzec) kupiłem dla siebie Kross'a (MTB) i Rometa (trekking) dla kobiety oszczędzając w sumie ok. 1600 zł względem cen katalogowych.

Jeżeli chodzi o Kands, to nie masz co go skreślać. Jeśli Ci się podoba, to warto wziąć pod uwagę. Kands i Lazaro uchodzą za rowery najlepiej "napakowane" w tej półce. Problemem może być jednak przymierzenie się do któregoś z tych rowerów, bo w sklepach stacjonarnych są chyba trudno dostępne (ja osobiście jeszcze nigdzie nie widziałem).

A skoro przy przymierzaniu się jestem - od tego powinieneś zacząć. Podejść do sklepu, przejechać się na jakimś trekkingu, potem na crossie, zobaczyć, który Ci bardziej odpowiada. Potem szukać konkretnego modelu. No i przed zakupem warto byłoby znaleźć jakiś sklep w okolicy, gdzie dany model jest dostępny, żeby przed zakupem sprawdzić swoją kompatybilność z rowerem i wybrać dobry rozmiar ramy.

Zaraz forumowicze pokończą pracę i aktywność na FR wzrośnie, to ktoś z pewnością coś jeszcze podpowie.;)

Napisano

Ten pierwszy wydaje się całkiem w porządku, cena przystępna, ale nie mogę go w żadnym innym sklepie znaleźć, tylko na allegro. Nie widzę nawet ich strony oficjalnej w internecie, allegro to dobre źródło żeby kupić rower? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...