Skocz do zawartości

[Przerzutki] Efekt końcowy regulacji

bons

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Przymierzam się jutro do regulacji obu przerzutek. Natomiast nie do końca wiem, jak powinien być rezultat końcowy.

1. Czy przełożenia powinny działać płynnie, bez tarć niezależnie od przełożenia z przodu i z tyłu? Czy dopuszczalne jest tarcie jeżeli z tyłu jest najlżejszy bieg, a z przodu największy?

2. Czy w przypadku przedniej przerzutki zmiana na manetce o jedną pozycję, od razu powinno powodować przeskoczenie łancucha na inną zębatkę? W tej chwili działa tak, że manetka musi przeskoczyć o dwie pozycje, aby łańcuch wskoczył na inną zębatkę.

Mam osprzęt to shimano 105. Przód - 2, tył - 10.

Napisano

1. Czy przełożenia powinny działać płynnie, bez tarć niezależnie od przełożenia z przodu i z tyłu? Czy dopuszczalne jest tarcie jeżeli z tyłu jest najlżejszy bieg, a z przodu największy?

Przy dobrze dobranych komponentach i prawidłowej regulacji nic nie powinno trzeć.

2. Czy w przypadku przedniej przerzutki zmiana na manetce o jedną pozycję, od razu powinno powodować przeskoczenie łancucha na inną zębatkę? W tej chwili działa tak, że manetka musi przeskoczyć o dwie pozycje, aby łańcuch wskoczył na inną zębatkę.

Zmiana jednej pozycji na  manetce = zmiana zębatki.

• Mod Team
Napisano

Zmiana jednej pozycji na  manetce = zmiana zębatki.

Nieprawda.

Napędy szosowe (nie wiem czy wszystkie) często mają tzw. półbiegi i to właśnie ma u siebie kolega.

I tak, służy to do tego, żeby na skrajnych przełożeniach uniknąć ocierania co nie oznacza, ze taka jazda jest wskazana.

Napisano

I tak, służy to do tego, żeby na skrajnych przełożeniach uniknąć ocierania co nie oznacza, ze taka jazda jest wskazana.

Dzięki.

Z wykorzystaniem jednego "półbiegu" regulacja przebiegła sprawnie i bezproblemowo :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...