Skocz do zawartości

[kaseta] kompatybilność 11s

shusty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę wymienić napęd 1x10 na 1x11.

Z tyłu mam piastę FH-M678, wg specyfikacji pasować będzie tylko do napędów 8/9/10 rzędowych, ale widziałem też stwierdzenia że do 11rz. też może pasować, Czasem zdarza się nawet napis "8-10 speed, MTB 11-speed"

Chcę na tą piastę wsadzić kasetę XT CS-M8000 11-46 11s lub sunrace MX8 11rz. 11-46 i przerzutkę SLX M7000

Napisano

Dzięki za odp., pozostaje mi tylko jeszcze zastanowić się czy warto jednak z manetką i przerzutką pójść w XT i trochę dopłacić, czy zostać przy SLXie. No i jeszcze co lepsze, ta kaseta sunrace czy xt 11-46

Napisano
Z tym haczeniem to mit

no nie wiem czy mit bo czytałem na innych forach zagranicznych że niektóre bębenki 10s nie przyjmowały kaset 11 rzędowych :P ale na bębenek shimano który ma autor tematu przypasuje na 100% :thumbsup:

a kasetę bierz która tańsza :D chodź mi osobiście bardziej się podoba stopniowanie Shimano :P

Napisano

Dzięki za odp., pozostaje mi tylko jeszcze zastanowić się czy warto jednak z manetką i przerzutką pójść w XT i trochę dopłacić, czy zostać przy SLXie. No i jeszcze co lepsze, ta kaseta sunrace czy xt 11-46

Manetki zdecydowanie XT , przerzutka wystarczy SLX. Kaseta według własnych preferencji - M8000 jest ciaśniej zestopniowana dołem , Sunrace jest równiejsza po całości.

no nie wiem czy mit bo czytałem na innych forach zagranicznych że niektóre bębenki 10s nie przyjmowały kaset 11 rzędowych :P

To sprecyzuj o jakie bębenki chodzi , bo w shiamno jest to kompatybilne a o taką pytał autor tematu.

Napisano

Manetki XT to inna liga niż SLX. Mają króciutki skok jałowy dźwigni, możliwość zrzucania po dwa przełożenia w dół (w górę cztery). Ogólnie są mega wygodne - chociaż w M8000 zmiana jest dość twarda w porównaniu z M780.

Napisano

A tak z ciekawości z czym jest taka różnica że faktycznie manetki XT polecacie mocno?

Głównie dzięki MultiRelease - zrzucanie kilku koronek na raz (SLX jeszcze tego nie ma).

Napisano

Krótki skok? Być może, ale to szybkie działanie wynika z tego że linka od razu jest popuszczana a nie dopiero po tym jak dźwignia wróci, czyli instant release jak to Szimano nazywa. W dalszej kolejności bym stawiał zrzucanie po 2 przełożenia czy wrzucanie po 4, co już nie wydaje się być tak istotne przy kasetach o upchniętym szerokim zakresie na 10-11 koronkach ze skokami typu 37-46T.

Napisano

Obecnie mam manetkę SL-M780-B i przerzutkę RD-M786-SGS.

Więc faktycznie tego w manetce by mi brakowało. Myślałem po prostu że nowe SLX będzie miało to samo co starsze xt 10rz.

Napisano

To sprecyzuj o jakie bębenki chodzi , bo w shiamno jest to kompatybilne a o taką pytał autor tematu.

Z tego co wiem, to ta niekompatybilność nie dotyczyła bębenka tylko haczenia łańcucha o szprychy koła. Ostatnia koronka kaset 11s jest odsunięta do osi roweru o chyba 4mm. Jeśli nie ma na to miejsca, to może coś haczyć o szprychy. Ale fakt, przypadków jest chyba mało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...