Skocz do zawartości

[Kaseta] do wymiany czy może zostać?

patrykkk016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem używany rower i mam dylemat co do kasety. Za jazdę rowerem zabrałem się w tym roku i od maja do września zrobiłem ok 4,5kkm. W przyszłym sezonie, będę jeździł na pewno więcej. Wracając do tematu, możecie ocenić wizualnie czy kaseta nadaję się do dalszej eksploatacji i czy przyjmie nowy łańcuch? No i ewentualnie co polecacie w razie wymiany CS-HG50 czy CS6500? Aaa i ewentualnie stosowny łańcuch bo ja już sam nie wiem co wybrać. Z góry dzięki za pomoc. 

post-201592-0-09006500-1480942020_thumb.jpg

post-201592-0-94156300-1480942023_thumb.jpg

Napisano

Ja bym kasetę wymienił na nową a łańcuch to CONNEX, KMC albo najlepiej CAMPAGNOLO drogi ale podobno wart swojej ceny (u mnie leży na półce i czeka na swoją kolej ;) )

Napisano

A coś się dzieje z tą kasetą, że chcesz wymieniać już teraz?

Nabiłeś trochę km i mimo nie za wygodnych zdjęć do oceny można nieśmiało zakładać, że nowego łańcucha już nie przyjmie. Skoro tak to dlaczego wywalać napęd, który jeszcze działa? Zużycie kasety to jest proces i na pewno jego przesłanki zauważysz - nie stanie się tak, że nagle napęd przestanie Ci działać ni stąd ni zowąd :sorcerer:

Argumentem może być przyśpieszone zużycie korby pracującej ze starym łańcuchem, ale to wystarczy go zmierzyć aby ocenić czy to się jeszcze opłaca. Ogólnie to radziłbym zamordować co masz i dopiero wymienić, chyba, że już czujesz, że cokolwiek niedomaga.

Napisano

Napęd ogólnie działa, ale po sprawdzeniu łańcucha przymiarem jest zużyty w 100%. Wolę wymienić kasetę i łańcuch niż za jakiś czas dodatkowo tarcze na korbie lub całą korbę.

Napisano

Myślę, że warto spróbować. W zasadzie nic nie tracisz, bo jakby co to po prostu kupisz nową kasetę (łańcuch już będzie), ale zęby wyglądają nieźle i kaseta jest całkiem równo zużyta. :thumbsup:

Napisano

Witam, w sobotę wyczyściłem cały napęd, wyregulowałem przerzutkę i założyłem łańcuch. Dzisiaj zrobiłem 60km i wszystko działa idealnie. Dzięki wielkie za doradzenie w temacie.

Pozdro ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...