Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Ile oleju Formula Thirty Three 2012?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam nietypowy problem z amortyzatorem Formula 33 z 2012 roku.

Nie wiem ile oleju wlać do komory tłumienia. Już dowiedziałem się ile wchodzi w pozostałe otwory, została mi tylko owa komora.

Jedyne czym mogę się posiłkować to załączonym zdjęciem serwisanta z menzurką. Jest to zrzut z ekranu z wewnętrznego filmu serwisowego Formuli. Może ktoś z Was kierując się dobrym okiem bądź doświadczeniem będzie w stanie powiedzieć mi ile oleju jest w owej menzurce?

Piszę tutaj bo wyczerpałem już wszelkie drogi uzyskania informacji. Gregorio robi tylko hamulce, nie zajmują się amortyzatorami. Spider Suspension nie wie (dzwonił do nich mój kolega z zaprzyjaźnionego sklepu). Formula France nie ma pojęcia. Serwis główny we Włoszech podesłało mi pliki jak poskładać bez danych dotyczących oleju. Rozmawiałem również z włoskim serwisantem. Jedyne co mi proponują to wysyłkę widelca do Włoch i zapewniają, że mi to zrobią. Tylko ja podejrzewam, że też nie wiedzą... :(

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc!

post-149592-0-01491500-1480363406_thumb.jpg

Napisano

Zakładam że wszelkie porady czy manuale są zbędne. 

Tłumik obsługuje tłumienie powrotu i kompresji (regulacja kompresji i/lub blokada). Jest to zamknięty kartusz? Wlej do niego powiedzmy 40 ml oleju a następnie załóż tłumik blokady (zakładam że wlewa się olej górą i ostatnim elementem jest segment odpowiedzialny za blokowanie widelca). Sprawdź czy tłumienie powrotu działa i jak reaguje blokada. Tłumik blokady najprawdopodobniej ma na dole element odpowiedzialny za zamykanie żaluzji przepływu oleju i ten element musi być zanużony w oleju. Jeśli przy 40 ml oleju blokada nie zadziała to dolej kolejne 10 ml oleju, skręć tłumik i sprawdź ponownie. Do skutku aż blokada zacznie łapać. Możesz też zmierzyć długość tłumika a nastepnie wlać do goleni odpowiednią ilośc oleju tak by jego poziom odpowiadał zanurzeniu części tłumika odpowiedzialnej za działanie blokady. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...