Skocz do zawartości

[Kompatybilność] korba + suport + kaseta

przemekKROSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Z rejestracji jestem nowy, a z aktywności czytania dość zaawansowany. Szukałem konkretnie interesującego mnie tematu odnośnie kompatybilności całego napędu. Nie znalazłem, stricte mojego.

Czy możecie mi powiedzieć, czy taki zestaw ma rację bytu, właściwej pracy:

KORBA: SHIMANO DEORE FC-M521 44/32/22

SUPORT: SHIMANO BB ES300 OCTALINK BSA 68x126

KASETA: SHIMANO ALIVIO 8 rz. 11-32

Chcę też zapytać, czy jeżeli korba jest np. dedykowana do suportu 121 mm może pracować na suporcie 126 mm?

Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Przemek

Napisano

A po co tak kombinować z suportem? Ramiona korby będą o 2,5 mm za daleko od ramy, popsujesz linię łańcucha i będzie problem z wyregulowaniem przerzutki. Producent zaleca, bo taki pasuje, a nie taki mu wypadł z bębna maszyny losującej... Jeśli zmieniasz korbę i chcesz zostawić suport to lepiej sprzedać stary w komplecie z korbą.

Kaseta i korba to trochę inne światy i wzajemnie ich nie obchodzi z czym współpracują - działa praktycznie zawsze.

Napisano

A po co tak kombinować z suportem? Ramiona korby będą o 2,5 mm za daleko od ramy, popsujesz linię łańcucha i będzie problem z wyregulowaniem przerzutki. Producent zaleca, bo taki pasuje, a nie taki mu wypadł z bębna maszyny losującej... Jeśli zmieniasz korbę i chcesz zostawić suport to lepiej sprzedać stary w komplecie z korbą.

Kaseta i korba to trochę inne światy i wzajemnie ich nie obchodzi z czym współpracują - działa praktycznie zawsze.

Czyli jeżeli korba jest dedykowana np. suportowi 121 mm to nie powinna być składana z krótszym czy dłuższym suportem i na odwrót? Dobrze rozumuje?

Napisano

Ale musi być to przemyślana zmiana podyktowana specyficznym stylem jazdy lub adaptacją części do innego systemu napędu np. przeróbka korby z 3 na 2 rzędy.

Autor nic takiego nie kombinuję, więc najlepiej będzie to działać jak się posłucha zaleceń Shimano. Korba ma określone odsadzenie (kojarzysz ET z felg samochodowych?) i jeśli dajesz inny suport to zębatki wypadają nie tam gdzie powinny.

Napisano

A jaki sens ma dywagacja na ten temat skoro kaseta ma być pod 8 rzędów i można wysnuć wniosek, że rower jest MTB? Szkoda takimi informacjami mieszać w głowie komuś kto do końca się nie orientuje.

Napisano

A jaki sens ma dywagacja na ten temat skoro kaseta ma być pod 8 rzędów i można wysnuć wniosek, że rower jest MTB? Szkoda takimi informacjami mieszać w głowie komuś kto do końca się nie orientuje.

Czyli jak znajdę korbę pasującą / dedykowaną suportowi o długości 126 mm nie powinno być z problemów z kompatybilnością?

Napisano

Jaka może być (przewidziana przez producenta) linia łańcucha zakładając, że korba jest 3 rzędowa MTB, kaseta 8 rzędowa i piasta jest "zwykła" 135/9? Prosiłbym o wymianę wszystkich możliwości i dlaczego inna niż 50 mm?

A co do dobierania korby do suportu to jeśli masz do obecnego pakietu stosunek sentymentalny to nic nie stoi na przeszkodzie i wszystko będzie ok :teehee:  

Napisano

Przyjmując że linia łańcucha dla środka kasety 8rz to 45-46 mm,to przy linii 50 mm jest już przekos 4-5 mm od jej środka.Często przy korbach i przerzutkach podawane są dwie wartości linii : 47,5 i 50 mm.Nie wiem ile jest możliwości,ale na pewno najmniejsza zębatka musi być odsunięta od widełek

Napisano

A jeżeli przyjął bym taką opcję, jak poniżej to by było jakieś uchybienie?

Obecnie mam maksymalną szerokość osi suportu 126 mm. Z tyłu kaseta 8 - rzędowa.

Czy zestaw suportu 121 mm z korbą kompatybilną właśnie do suportu 121 mm + kaseta ósemka, byłby odpowiedni? Czy właśnie ta linia łańcucha była by zaburzona?

Może pytanie zbyt banalne dla Was, ale wdrażam się coraz więcej, warto wiedzieć.

Napisano

Jeśli kupisz suport 121 mm i korbę do której jest dedykowany suport o takiej długości to zostanie zachowana linia łańcucha zalecana przez producenta.Zapewne 50 mm.Wszystko będzie kompatybilne.Stopniowanie blatów w korbie takie samo jak w starej?Jeśli inne,może być problem z przerzutką przednią

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...