Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma 16.12 STS + trenażer - jak mierzyć szybkość

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Używam na rowerze licznika Sigma 16.12 STS CAD, ostatnio dokupiłem sobie trenażer, kręcę w domu i mam pewien problem - jak można podłączyć ten licznik na tylne koło?

Jest bezprzewodowy, z kadencją nie ma problemu, pokazuje ją oczywiście poprawnie. Wiem oczywiście, że mogę nadajnik przerzucić na tył, ale pytanie brzmi, czy w ogóle będzie go wtedy licznik łapał? Z tego co pamiętam z instrukcji, są one dosyć mocno kierunkowe (zarówno od prędkości jak i kadencji) i sygnał leci w nieco ograniczonej płaszczyźnie.

Myślałem o tym, aby dać go np. na górną ramę, ale wtedy zaś będą problemy z kadencją. 

Próbował ktoś ustawiać ten licznik przy jeździe na trenażerze i może coś na ten temat powiedzieć?

Napisano

Będzie łapał bez problemu. Pytanie tylko w jakim celu chcesz znać prędkość? Przy treningu zupełnie zbędne dane, wszystko zależy jakie ustawisz sobie obciążenie na trenanżerze. Możesz zrobić 50km w godzinę na lekkim obciążeniu, albo 10km i będziesz mieć dość.

Napisano

Dzień dobry

Takie rozwiązanie się przydaje, czasami warto znać "przejechany" na trenażerze dystans. Myślę, że powinno działać, na szosa.org twierdzą, że tak. Z kolei na naszym formum, że niekoniecznie. Opinie sa podzielone, osobiście nie sprawdzałem.

Wątek na szosa.org: http://szosa.org/topic/12938-licznik-sigma-1612-sts-na-tylnym-widelcu/

Wątek na naszym: http://www.forumrowerowe.org/topic/179582-licznik-sigma-1612/

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

@@talento259, A czy jadąc normalnie na rowerze nie jest inaczej? :) Raz jedziemy po prostej, raz z górki, raz pod górkę... słowem, obciążenie jest zmienne. Tak samo robię na razie na trenażerze, w trakcie jazdy nieco tak, potem ciężej, potem "młynek" na większym obciążeniu + niższych przełożeniach jakbym wjeżdżał pod górkę itp. Wiadomo, idealnie nie odda to rzeczywistości, ale coś tam będzie. 

Skoro mówicie, że może działać, to chyba trzeba po prostu spróbować... :)

Dzięki!

Napisano

Też dystans. Przecież licznik mierzy przez obroty koła uwzględniając jego wielkość, oponę itp. Czy jest się w terenie, czy na trenażerze, dystans jaki wykona obracające się koło jest przecież nadal takim właśnie dystansem. 

Napisano

Mamy czasem do czynienia z Sigmami 16.12 STS + Cad, które klienci zwracają jako zepsute i prawie zawsze okazuje się, że nam licznik działa. Po prostu baza i czujnik powinny się fizycznie widzieć w takim układzie jaki powstaje przy typowym montażu na widelcu przednim.  Czujnik prędkości jest mocno kierunkowy i nie zawsze będzie działał na tylnym kole. Licznik też zbiera dosyć wąsko i to ma sens, ponieważ sporo zakłóceń występuje w przyrodzie ;)

Napisano

Wiem, że może być ciężko, bo nieco walczyłem jeszcze latem z czujnikiem kadencji, aby ustawić go dobrze aby łapał sygnał :)

No nic, popróbuję i jak się uda to uda, jak nie... trudno :)

Napisano

Pomiar prędkości na trenazerze ma sens, szczególnie gdy nie ma pomiaru mocy. Wystarczy znaleźć wykresy pokazujące moc w funkcji prędkości i ustawionego oporu dla swojego trenazera i juz można oszacować generowana moc patrząc na licznik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...