Gość Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Cześć! Używam na rowerze licznika Sigma 16.12 STS CAD, ostatnio dokupiłem sobie trenażer, kręcę w domu i mam pewien problem - jak można podłączyć ten licznik na tylne koło? Jest bezprzewodowy, z kadencją nie ma problemu, pokazuje ją oczywiście poprawnie. Wiem oczywiście, że mogę nadajnik przerzucić na tył, ale pytanie brzmi, czy w ogóle będzie go wtedy licznik łapał? Z tego co pamiętam z instrukcji, są one dosyć mocno kierunkowe (zarówno od prędkości jak i kadencji) i sygnał leci w nieco ograniczonej płaszczyźnie. Myślałem o tym, aby dać go np. na górną ramę, ale wtedy zaś będą problemy z kadencją. Próbował ktoś ustawiać ten licznik przy jeździe na trenażerze i może coś na ten temat powiedzieć?
talento259 Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Będzie łapał bez problemu. Pytanie tylko w jakim celu chcesz znać prędkość? Przy treningu zupełnie zbędne dane, wszystko zależy jakie ustawisz sobie obciążenie na trenanżerze. Możesz zrobić 50km w godzinę na lekkim obciążeniu, albo 10km i będziesz mieć dość.
GrzesPL Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Dzień dobry Takie rozwiązanie się przydaje, czasami warto znać "przejechany" na trenażerze dystans. Myślę, że powinno działać, na szosa.org twierdzą, że tak. Z kolei na naszym formum, że niekoniecznie. Opinie sa podzielone, osobiście nie sprawdzałem. Wątek na szosa.org: http://szosa.org/topic/12938-licznik-sigma-1612-sts-na-tylnym-widelcu/ Wątek na naszym: http://www.forumrowerowe.org/topic/179582-licznik-sigma-1612/ Pozdrawiam, Grzegorz
Gość Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 @@talento259, A czy jadąc normalnie na rowerze nie jest inaczej? Raz jedziemy po prostej, raz z górki, raz pod górkę... słowem, obciążenie jest zmienne. Tak samo robię na razie na trenażerze, w trakcie jazdy nieco tak, potem ciężej, potem "młynek" na większym obciążeniu + niższych przełożeniach jakbym wjeżdżał pod górkę itp. Wiadomo, idealnie nie odda to rzeczywistości, ale coś tam będzie. Skoro mówicie, że może działać, to chyba trzeba po prostu spróbować... Dzięki!
alagor96 Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Ale w terenie to faktycznie mierzy prędkość i dystans, a tutaj co zmerzy?
Gość Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Też dystans. Przecież licznik mierzy przez obroty koła uwzględniając jego wielkość, oponę itp. Czy jest się w terenie, czy na trenażerze, dystans jaki wykona obracające się koło jest przecież nadal takim właśnie dystansem.
CentrumRowerowe Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Mamy czasem do czynienia z Sigmami 16.12 STS + Cad, które klienci zwracają jako zepsute i prawie zawsze okazuje się, że nam licznik działa. Po prostu baza i czujnik powinny się fizycznie widzieć w takim układzie jaki powstaje przy typowym montażu na widelcu przednim. Czujnik prędkości jest mocno kierunkowy i nie zawsze będzie działał na tylnym kole. Licznik też zbiera dosyć wąsko i to ma sens, ponieważ sporo zakłóceń występuje w przyrodzie .
Gość Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Wiem, że może być ciężko, bo nieco walczyłem jeszcze latem z czujnikiem kadencji, aby ustawić go dobrze aby łapał sygnał No nic, popróbuję i jak się uda to uda, jak nie... trudno
mkuthan Napisano 10 Listopada 2016 Napisano 10 Listopada 2016 Pomiar prędkości na trenazerze ma sens, szczególnie gdy nie ma pomiaru mocy. Wystarczy znaleźć wykresy pokazujące moc w funkcji prędkości i ustawionego oporu dla swojego trenazera i juz można oszacować generowana moc patrząc na licznik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.