Skocz do zawartości

[suport] Dobór odpowiedniej długości.

TomaszU84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzisiaj pisząc z jednym użytkowników na PW kazał zapytać:

"Co do osi suportu - nie powiem Ci czy będzie odpowiedni co do długości osi, występuje w wymiarach 113, 118 i 121 mm. Możesz dopytać na forum jak wygląda dobór odpowiedniej długości by zachować linię łańcucha w tym przypadku"

W planach mam zakup http://allegro.pl/nowe-ramiona-korby-shimano-deore-octalinc-170-new-i6582141013.html + Narrow Wide + suport. No wlasnie, pytanie jaki. Z tylu mam kasete Shimano Alivio 11-28 9 speed.

Napisano

Ja mam 40t na krótszym suporcie niż zalecany i jest ok.Przez chwilę miałem 42t i też było ok.Fakt,że w ramie trekkingowej.Jeśli np.HCC robi z offsetem i wszystko pasuje,to raczej nie powinno być problemu.Ale jak najbardziej się zgadzam z tym,że sprawdzić nie zawadzi

Edit.Aha,chodzi o ramiona?

Napisano

W moim hexagonie  który jest w trakcie składania(właśnie byłem na szybko sprawdzić) na suporcie 118 mm,a zalecanym 121 mm zębatka 36t  narrow wide bez offsetu jest oddalona od widełek ok.6-7 mm.Natomiast ramiona korby ok.2 cm

To są widełki :laugh:  https://www.google.pl/search?q=wide%C5%82ki+w+rowerze&biw=1745&bih=864&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwil1aaxz4XQAhWGa5oKHdrWD-YQ_AUIBigB#tbm=isch&q=wide%C5%82ki+tylne+w+rowerze&imgrc=RHRvn_rNJ6L3hM%3A

Napisano

Ale ze mnie ciemna masa...

Ogromnie dziękuję za cierpliwość i pomoc. Jestem już tuż tuż, jeszcze tylko kilka pytań :thumbsup:

Nie mam pojęcia co mam zmierzyć i co może przeszkadzać. Wpisując w google "jak zmierzyć czy korba nie wejdzie na tylne widełki" wyskakuje w zasadzie jeden temat z którego wynika ze najlepiej po prostu wybrać sie do serwisu.

Czy zakładając zębatkę 38T Narrow Wide będę miał takie same obciążenie i częstotliwość w pedałach co w zwykłej zębatce 38?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...