Skocz do zawartości

[Korba,suport,Kaseta] Mam taki zestaw a chce go zmienić.

oolek607

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie mam kilka pytań odnośnie wymiany napędu.

Aktualnie w swoim rowerze posiadam:

Mechanizm korbowy     

Sr Suntour Xcm 40-30-22 Zębów

Przerzutka tylna     
Shimano Alivio Cs-Hg200-9 11-34 Zębów

suport

Noname.

Chciałbym wymieć Korbę na SHIMANO Alivio FC-M430 kwadrat 44/32/22 170mm

Oraz suport na BB-UN26 110mm Shimano.

Czy lepiej jest wymienić na Shimano Alivio montowaną na Octalink i do tego odpowiedni suport?
Jak jest różnica między kwadratem a octalinki'em oprócz oczywiście wymaganych narzędzi do ich montażu.

Napisano

Co się stało/dzieje z korbą że chcesz wymieniać? Ten XCM jest tej samej klasy co alivio na kwadrat. Octalink jest sztywniejszy ale mniej żywotny. Masz jakiś problem ze sztywnością obecnej korby?

Napisano

Jak chcesz zmieniać to nie na Alivio, najlepiej Deore. Wiem że zaraz pojawią się głosy że suport w pakiecie jest trwalszy, natomiast mnie okropnie denerwuje męczenie się z wkręcaniem suportu, wciskaniem korb itd. Przy korbie z zintegrowaną osią nie ma tego problemu.

Napisano

Przy moim sprzęcie niestety uderzyłem dość mocno w kamień no i kilka zębów na korbie zostało wykrzywionych, próbowałem naprawić ale niestety do stanu z przed nie da się już doprowadzić.
A ze sztywnością nie mam problemu, a masz jakieś inne propozycje?  Mi głównie chodzi o koszta, tak aby nie były za wysokie bo roweru używam okazyjnie.

Napisano

Zapytaj Piotrka (Activia na tym forum) o samą tarczę (nie wiem czy wymienna) względnie całą korbę taką jaką masz teraz ew. klasę wyżej. To będzie najtaniej. Jeśli coś dzieje się z suportem to rówbież możesz brać u niego.

Napisano

A dzieje się coś z obecnym suportem?Jaki ma przebieg?Jeśli liczysz koszta to kup tylko nową korbę która pasuje do obecnego i tyle.Ciekaw tylko jestem w jakim stanie jest łańcuch.Żeby zaraz się nie okazało że musisz zmienić i jego a jak jego to i kasetę ;)

@vdcmike mnie ubiegł z podobnym podejściem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...