Troglodyta Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Witam Ponieważ jest jakiś problem w bębenku rowerowym mojej żony postanowiłem go rozebrać i przeczyścić i tu pojawił się problem. Normalnie w moim rowerze kluczem ampulowym 10 go odkręcałem a w rowerze mojej żony jest zupełnie inaczej. Ma znacznie większy szybkozamykacz , z tego co widzę to 12 mm , i klucz 10 po prostu tam przelatuje - ktoś wie jakie narzędzie jest tu potrzebne i jak się do tego zabrać ? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Miło będzie jak ktoś ma jakiś filmik jak to robić ? Pozdrawiam
tobike Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Napisz model piasty jeśli oczekujesz pomocy, bo rodzajów rozwiązań jest całe mnóstwo. Jeśli piasta jest na sztywną oś to zazwyczaj na łożyskach maszynowych i tam bębenek jest zazwyczaj wciskany.
Troglodyta Napisano 7 Października 2016 Autor Napisano 7 Października 2016 fh-m618 na sztywnej osi 12 mm
tobike Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 tu masz podobną konstrukcję: https://www.youtube.com/watch?v=vN912U4N7Vw po wyjęciu osi widać miejsce na klucz splin w bębenku.
Troglodyta Napisano 7 Października 2016 Autor Napisano 7 Października 2016 to jest filmik ze zwykłą piastą a nie na sztywną oś 12 mm - taką piastę potrafię rozebrać. Piasta którą posiada moja żona to fh-m618 na sztywnej osi i tu jest trochę inaczej. Zapytuję dalej, Ktoś wie jak dobrać się do bębenka w takiej piaście , fajnie jak ktoś dysponuje jakimś poradnikiem lub filmikiem
Gość Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 TL-FH15 ;-) Przeca shimano daje do tego PDFa z opisem. EDYTA: o ten http://si.shimano.com/php/download.php?file=pdf/dm/DM-HB0002-10-POL.pdf
tobike Napisano 7 Października 2016 Napisano 7 Października 2016 Wyciągnąłeś oś z piasty? Bębenek w tej piaście jest wkręcany w korpus piasty.
Troglodyta Napisano 7 Października 2016 Autor Napisano 7 Października 2016 tobike nie pisz postów które nic nie znaczą i nic nie wnoszą do rozmowy! cinol123 wielkie dzięki - idę do sklepu i kupię sobie taki klucz, jak już sobie kupię to zabieram się za serwis bębenka. Mam nadzieję że żadna nowość mnie nie spotka i bębenek będzie w środku taki sam jak w moim rowerze. Jeśli ktoś dysponuje jakimś poradnikiem lub filmikiem serwisu bębenka na sztywnej osi 12 mm to będę wdzięczny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.