Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana na nową

bullsbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zdecydowałem się na małe wymiany w swoim już zużytym napędzie a także wypróbowaniu innego przełożenia (11-28 przy dotychczasowym 11-34). Konkretnie chodzi mi o kasete. Waham się między Shimano SLX hg80 a Alivio hg400 9 rz 11-28. Jeżdżę Mtb głównie po drogach szutrowych, w ciągu sezonu robię ok 3000 km a od tamtego roku zacząłem jeździć na dłuższe wypady rowerowe  w przyszłym roku planuję następne. I zastanawiam się nad różnicami obu kaset, z tego co wiem to SLX jest z 2009r a ten drugi to jakaś nowa linia w segmencie Alivio. Czy warto jest dopłacać do tego SLX-a? 

Napisano

Główna różnica to waga (SLX jest lżejszy bo na alu pająku) , jeśli nie liczysz gramów to nie warto dopłacać. Ważniejszy jest zakup lepszego łańcucha bo to od niego zależy żywotność kasety.

Napisano

I zaznaczę, że na "odchudzaniu" mojej maszynki mi nie zależy ;) jeśli macie jakieś dobre argumenty za SLX - em to jestem w stanie dopłacić. A o łańcuch myślałem raczej żeby kupić pospolitego hg 53  na jakąś lepszą kasete.

Korba Deore a przerzutka tył XT.

Napisano

Tak. To od łańcucha zależy zużywanie się kasety - słaby łańcuch z drogą kasetą pojeździ dużo krócej niż dobry łańcuch z kasetą chociażby Acera. Nie musisz zaraz brać Campy, ale nie pożałujesz.

Sam jeżdżę na kasecie Alivio i łańcuchu Campa C9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...