typnadtypami Napisano 21 Września 2016 Napisano 21 Września 2016 Cześć, Mam problem z doregulowaniem przerzutki Shimano tourney tz50, mianowicie przerzutka w zależności od tego jak pokręcę śrubą baryłkową wrzuca normalnie w zakresie 1-6 i nigdzie nie ociera, ale nie chce zrzucać z 1 na 2 i 2 na 3, dalej do 6 zrzuca, chociaż ze sporym oporem, albo gdy trochę poluzuję linkę śrubą baryłkową zrzuca w miarę normalnie ale nie chce wrzucać. Nie jest to pierwsza przerzutka, którą ustawiam i nigdy nie miałem takich problemów, ale tutaj jestem po prostu w kropce. Kółka przerzutki odpowiednio oddalone od wolnobiegu, poprawnie ustawione wychylenia śrubkami H i L. Dodam tylko, że nie ma opcji, żeby ustawić śrubą baryłkową gdzieś pomiędzy pierwszym a drugim opisanym przypadkiem. Jest tak jak powiedziałem, albo tylko wrzuca, albo tylko zrzuca. Co może być powodem zaistniałej sytuacji? Za słaba sprężyna?
dzanas Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 Sprawdź i ewentualnie wymień linki + pancerze , przerzutka nie ma luzów ? rower stary , nowy ? Od biedy tz50 są tanie jak " barszcz "
typnadtypami Napisano 22 Września 2016 Autor Napisano 22 Września 2016 Spróbowałem założyć starą przerzutkę z pozostałości po drugim rowerze i chodzi jak marzenie, więc pancerze i linki odpadają
woojj Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 tz50 to największy badziew od shimano. Z jakimi manetkami to działa? Jak cię stać to od razu wywal zastąp czymkolwiek innym (używanym) od shimano. Coś z serii tx wzwyż.
typnadtypami Napisano 22 Września 2016 Autor Napisano 22 Września 2016 Tak jak wspomniałem przełożyłem przerzutkę z pozostałości po drugim rowerze, wymieniłem w niej kółka na nowe bo były zjechane i chodzi pięknie. Wrzuca i zrzuca i nigdzie nie ociera. A z tym "badziewiem" nie wiem co dalej.
woojj Napisano 22 Września 2016 Napisano 22 Września 2016 A z tym "badziewiem" nie wiem co dalej. zostaw na zapas/ozdobę/przycisk do papieru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.