erbanceks535 Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Witam! Jestem przed wyborem korby do systemu 2x10. Chcę kupić korbę SLX z blatami 24/38. Obecnie posiadam korbę Altus z blatami 24/34/42 ( 3x8 ) z suportem tradycyjnym na kwadrat. Czy w tym miejscu w którym obecnie mam blat 34 a dam 38 czyli o 4 zęby więcej nie będzie mi haczyć o ramę ? Moja rama to Kellys Viper. Dodaję zdjęcia jak to obecnie wygląda i czy te 38 mi wejdzie ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc! pozdrawiam
dziksoltys Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 teoretycznie tak bo to połowa długości miedzy dużą a średnią zębatką. A przy dwóch blatach nie przesuną się trochę zębatki na zewnątrz?
KBS Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Zmierzylem u siebie. Średnica (biorąc pod uwagę zęby) 24z to ok 10 cm a 38z to 16 cm. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
rzezniol Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Fakt aktualnie masz ciasno ... istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo że masz nieco za krótką os suportu. W napędzie 2-blatowym teoretycznie środek powinien wypadać miedzy zębatkami (tam gdzie w 3-blatowej korbie jest środkowa tarcza) więc blat nowej korby powinien być nieco dalej na zewnątrz. W razie "W" przy korbie ze zintegrowaną osia masz możliwość dodatkowych 2,5 mm regulacji przez przełożenie podkładki z lewej na prawą stronę suportu. To niezgodne ze sztuką ale możliwe. Pozdrawiam
erbanceks535 Napisano 20 Września 2016 Autor Napisano 20 Września 2016 Właśnie wydaję mi się że jak kiedyś zmieniałem ramę to suport dałem zły ( za krótki ) ze starej ramy. Miejmy nadzieję że te podkładki uratują sytuację a jak nie to będzie smutno
rzezniol Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Długość osi to parametr, który musi się zgrać z korbą a nie ramą. Rama określa szerokość mufy i rodzaj gwintu suportu. Pozdrawiam
KBS Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Najlepiej byłoby tak abyś mógł zwrócić korbe w razie gdyby nie pasowalo. Ślady montażu na pewno zostaną na lozyskach, więc polecam kupić osobno- w negatywnym scenariuszu musiałbyś tylko sprzedać łożyska na rynku wtórnym; a korba do zwrotu. Ramię korby z zebatkami i osia tylko delikatnie przelozylbys przez łożyska. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
erbanceks535 Napisano 20 Września 2016 Autor Napisano 20 Września 2016 No cóż chyba pozostaje zaryzykować i kupić z myślą, że może nie pasować Lecz tak z ciekawości zapytam czy słyszeliście kiedyś żeby ktoś miał podobny problem ? Ale tak jak Rzezniol pisał że 2 rzędowa korba jest bardziej przesunięta na zewnątrz to jeszcze mnie cieszy.
KBS Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Nie słyszałem, ale rama vipera jest chyba stara i wtedy mógł ktoś w ogole nie pomyśleć o zastosowaniu korby 2 blatowej. Porównując korbe 2 i 3 blatowa, to w tej pierwszej faktycznie zębatki są bardziej odsuniete od suportu. Ale mam na myśli tutaj dwie korby ze zintegrowana osią, ale wydaje mi się ze w przypadku kwadratu powinno być podobnie. Zmierzyles sobie tarcze i porownales do wymiarów które podałem? Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Edit: pisząc o viperze to myślałem o modelu sprzed 10 lat (miałem podobny:-P), ale widzę że dalej są w sprzedaży;-) Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
erbanceks535 Napisano 20 Września 2016 Autor Napisano 20 Września 2016 Rama jest z 2014 roku ( one produkowane były jakoś od 2012 do 2015 ), próbowałem mierzyć lecz nie jest to łatwe, mój największy blat ( 42 ) ma + -17cm, środkowy próbowałem jakoś zmierzyć lecz tak wychodziło coś koło 16cm, natomiast najmniejszy 24 + - 10 cm. Więc wnioskując, że korba 2 rzędowa jest bardziej wysunięta na zewnątrz to tak jakby przyszły blat 38 będę miał między obecnymi 34 a 42. Więc wychodzi na to że może się uda, do tego jeszcze podkładki w supporcie to nie wiem jak wy ale myślę, że będzie dobrze. Co sądzicie, dobrze mówię ?
KBS Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Jeżeli Ci zależy na zmianie, to można spróbować ale kup tak żeby dało się zwrócić i uważaj przy montażu. W zależności od szerokości mufy suportowej, mogą to być dwie podkladki od str. napędu-68 i 83 mm oraz jedna - 73mm. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.