Skocz do zawartości

[korba] Czy blat będzie mi ocierał o ramę ?

erbanceks535

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Jestem przed wyborem korby do systemu 2x10. Chcę kupić korbę SLX z blatami 24/38. Obecnie posiadam korbę Altus z blatami 24/34/42 ( 3x8 ) z suportem tradycyjnym na kwadrat. Czy w tym miejscu w którym obecnie mam blat 34 a dam 38 czyli o 4 zęby więcej nie będzie mi haczyć o ramę ? Moja rama to Kellys Viper. Dodaję zdjęcia jak to obecnie wygląda i czy te 38 mi wejdzie ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc! pozdrawiam :)

post-192069-0-65007300-1474371768_thumb.jpg

post-192069-0-83806600-1474371872_thumb.jpg

Napisano

Zmierzylem u siebie. Średnica (biorąc pod uwagę zęby) 24z to ok 10 cm a 38z to 16 cm.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Fakt aktualnie masz ciasno ... istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo że masz nieco za krótką os suportu.

W napędzie 2-blatowym teoretycznie środek powinien wypadać miedzy zębatkami (tam gdzie w 3-blatowej korbie jest środkowa tarcza) więc blat nowej korby powinien być nieco dalej na zewnątrz.

W razie "W" przy korbie ze zintegrowaną osia masz możliwość dodatkowych 2,5 mm regulacji przez przełożenie podkładki z lewej na prawą stronę suportu.

To niezgodne ze sztuką ale możliwe.

Pozdrawiam

Napisano

Właśnie wydaję mi się że jak kiedyś zmieniałem ramę to suport dałem zły ( za krótki ) ze starej ramy. Miejmy nadzieję że te podkładki uratują sytuację a jak nie to będzie smutno :( 

Napisano

Najlepiej byłoby tak abyś mógł zwrócić korbe w razie gdyby nie pasowalo. Ślady montażu na pewno zostaną na lozyskach, więc polecam kupić osobno- w negatywnym scenariuszu musiałbyś tylko sprzedać łożyska na rynku wtórnym; a korba do zwrotu. Ramię korby z zebatkami i osia tylko delikatnie przelozylbys przez łożyska.

Napisano

No cóż chyba pozostaje zaryzykować i kupić z myślą, że może nie pasować :( Lecz tak z ciekawości zapytam czy słyszeliście kiedyś żeby ktoś miał podobny problem ? Ale tak jak Rzezniol pisał że 2 rzędowa korba jest bardziej przesunięta na zewnątrz to jeszcze mnie cieszy.

Napisano

Nie słyszałem, ale rama vipera jest chyba stara i wtedy mógł ktoś w ogole nie pomyśleć o zastosowaniu korby 2 blatowej.

Porównując korbe 2 i 3 blatowa, to w tej pierwszej faktycznie zębatki są bardziej odsuniete od suportu. Ale mam na myśli tutaj dwie korby ze zintegrowana osią, ale wydaje mi się ze w przypadku kwadratu powinno być podobnie.

Zmierzyles sobie tarcze i porownales do wymiarów które podałem?

Edit: pisząc o viperze to myślałem o modelu sprzed 10 lat (miałem podobny:-P), ale widzę że dalej są w sprzedaży;-)

Napisano

Rama jest z 2014 roku ( one produkowane były jakoś od 2012 do 2015 ), próbowałem mierzyć lecz nie jest to łatwe, mój największy blat ( 42 ) ma + -17cm, środkowy próbowałem jakoś zmierzyć lecz tak wychodziło coś koło 16cm, natomiast najmniejszy 24 + - 10 cm. Więc wnioskując, że korba 2 rzędowa jest bardziej wysunięta na zewnątrz to tak jakby przyszły blat 38 będę miał między obecnymi 34 a 42. Więc wychodzi na to że może się uda, do tego jeszcze podkładki w supporcie to nie wiem jak wy ale myślę, że będzie dobrze. Co sądzicie, dobrze mówię ?

Napisano

Jeżeli Ci zależy na zmianie, to można spróbować ale kup tak żeby dało się zwrócić i uważaj przy montażu.

W zależności od szerokości mufy suportowej, mogą to być dwie podkladki od str. napędu-68 i 83 mm oraz jedna - 73mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...