Skocz do zawartości

[do 1200zł] dziecko 140 cm jakie koła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam sie czy koła 24 czy 26. Rower dla dziewczynki 138 cm, 9 lat w zasadzie na wiosnę będzie już pewnie miała z 145cm. Dziewczynka jest bardzo sprawna fizycznie i zastanawiam się czy jest sens kupować jej jeszcze mtb na kołach 24 czy już kupić 13 cali ale na kołach 26.Rower ma być do jazdy rekreacyjnej. Mała spokojnie przejeżdża 30 km wycieczki.

Zastanawiam sie nad tym modelem 26:

http://www.dobrerowery.pl/kross-lea-f1-xxs-bialy-czarny-niebieski-polysk

Ewentualnie 24:

http://www.dobrerowery.pl/kross-hexagon-replica-czarny-czerwony-polysk?from=listing

Ale główne moje wątpliwości to koła. 24 czy 26 cali?

Napisano

Zastanawiam sie czy koła 24 czy 26. Rower dla dziewczynki 138 cm, 9 lat w zasadzie na wiosnę będzie już pewnie miała z 145cm. Dziewczynka jest bardzo sprawna fizycznie i zastanawiam się czy jest sens kupować jej jeszcze mtb na kołach 24 czy już kupić 13 cali ale na kołach 26.Rower ma być do jazdy rekreacyjnej. Mała spokojnie przejeżdża 30 km wycieczki.

Te 30km to robicie w terenie, czy po asfalcie?

Za duży rower na płaskim nie będzie raczej robił dużego problemu, ale na dziurach i polnych drogach może być ciężko. Mój syn ma około 145cm i przymierzaliśmy teraz się do Krossa 14 cali na kółkach 26 i było ciut na wyrost (pozycja taka trochę wyciągnięta), ale na wiosnę powinno być ok. Teraz jeździ na 24 kółkach (nie wiem jaka jest rama) ale jest tak już w górnej granicy. Generarlnie, chyba ten wzrost jest kiepski. Weź pod uwagę, że taki rower na 26kach przy niskim budżecie też jest ze dwa-trzy kilo cięższy.

Napisano

Teren mieszany, ale bez większych utrudnień. Już kupiłem ten na 26 cali i już wczoraj zrobiła trochę km. Radzi sobie doskonale, natomiast pozycja na rowerze nie jest na razie taka jak powinna. Siedzisko jednak trochę za nisko w stosunku do kierownicy. Z drugiej strony jakbym kupił 24 to byłby teraz w sam raz ale za rok już trzeba by było myśleć o zmianie. Jeszcze te 1-2 miesiące jakoś pojeździ, potem to już narty  a na wiosnę na rowerze powinno już jej być wygodniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...