Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wymiana tylko łańcucha czy coś więcej?

provayder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wczoraj dostałem zamówiony przymiar do badania zużycia łańcucha i niestety okazało się, że łańcuch jest wyciągnięty (w sumie to ma ok 2,5kkm przebiegu). Wiadomo łańcuch do wymiany, ale czy tylko łańcuch czy konieczna jest wymiana kasety i/lub tarcz na korbie? Jak ocenić stopień zużycia kasety i tarcz z przodu? Czy jeśli wymienię tylko łańcuch a kaseta i/lub tarcze na korbie będą miały jakieś odkształcenia to doprowadzi to do szybszego zużycia nowego łańcucha?

Napisano

Wrzuć fotki kasety i korby,to ktoś oceni stopień zużycia.Dobra kaseta i korba nie powinna mieć chyba problemu z przyjęciem nowego łańcucha,ale nie wiadomo.Jaki model starego łańcucha?

Napisano

@tatanka łańcuch to shimano CN-HG53. Na razie mam uwalony telefon, ale postaram się jakoś porządne foty wrzucić.

@kijanka96 jakoś pominąłem ten odcinek, ale obejrzę. Dzięki

Napisano

No jak Ci się łańcuch do kasety po 2,5 tys km przyjmie to powinieneś do chyba zgłosić gdzieś do księgi rekordów kolarskich, bo masz niesamowicie lekką nogę, ale jak Ci przymiar wpada to raczej nie masz :whistling:

Do korby powinien się przyjąć, bo nawet jak zęby są nadgryzione to tarcze są duże i łańcuch się będzie trzymał. Zużyte zębatki nie wpływają na żywotność nowego łańcucha, ale po prostu po zużytych łańcuch będzie skakał, bo zbocza zębów są wytarte, więc zbyt strome, żeby go utrzymać.

Możesz dla formalności wrzucić zdjęcia zębatek, ale na Twoim miejscu zajeździłbym cały napęd do końca i dopiero go wymienił.

Napisano

No jak Ci się łańcuch do kasety po 2,5 tys km przyjmie to powinieneś do chyba zgłosić gdzieś do księgi rekordów kolarskich, bo masz niesamowicie lekką nogę, ale jak Ci przymiar wpada to raczej nie masz  

To że łańcuch się rozciągnął,nie jest chyba równoznaczne z tym ze kaseta jest już zjechana?

Napisano

Wrzucam zdjęcia tarcz i kasety

648dac2ed951b439med.jpg

540da430394533c4med.jpg

Na tarczach nie zauważyłem żadnych zadziorów, na kasecie na najczęściej używanych zębatkach są zadziory w miejscach nacisku łańcucha na ząb. Mam nadzieje, że zdjęcia to pokażą.

Napisano

To że łańcuch się rozciągnął,nie jest chyba równoznaczne z tym ze kaseta jest już zjechana?

Właśnie jest, bo rozciąganie się łańcucha jest przyczyną wycierania zębów. Do tego jak niby rozciągnięty łańcuch miałby się układać na niezużytych zębach?

Korba wygląda OK, ale zębatki 5,6 i 7 w kasecie raczej z nowych łańcuchem się nie dogadają - przynajmniej bez szlifowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...