Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana / ucywilizowanie napędu

Rising

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, otóż odkopałem z piwnicy swoje stare Enduro, i po pierwszych przejażdżkach po 8?! latach pauzy, stwierdzam, że tym rowerem nie da się podjeżdżać. Winę ponosi przełożenie typowe do DH/FR na trasę - z przodu jeden blat 48t (korba Shimano Deore FC-M510 z 2003r), z tyłu kaseta Alivio 8 rzędów 11-32t. Teraz w modzie są napędy 2x10 34-22t lub 1x11 28t, dlatego pytam: czy jeśli zmienię blat z przodu na 32t lub 28t to będzie to miało ręce i nogi? Korba to Shimano Deore z 2003r z zostawionym największym blatem 48t czy lepiej myśleć nad wymianą całego napędu czy szukać blatu 28-32t na przód zamiast tego 48? Jakieś sugestie?

Napisano

Rower jest w moim profilu ;) No właśnie ciężko mi zgadywac co do ilości zębów, wypadlem z obiegu rowerowego ;) Kiedyś na podjazdach rower wprowadzałem, a cieszyły mnie zjazdy ;) Teraz człowiek starszy to i bardziej uniwersalny sprzęt się przyda.

Pozdrawiam!

Napisano

Generalnie mógłbym, ale są tu komplikacje - po pierwsze, nie chcę pakować nie wiadomo ile w stary rower. I tak wymieniam oleje, płyny, uszczelki, klocki itd. itp. dodatkowo musiałem wymienić suport i być może tylny hebel. A przesiadka na 10 rzędów będzie wymagała kolejnej większej inwestycji. Tu jest stare Deore/Alivio które było fabrycznie 3x8 a teraz zostało 1x8. Ewentualnie, jeśli taki napęd faktycznie jest rewolucją w stosunku do starych rozwiązań, to ile by mnie wyniosło + - takie rozwiązanie? Potrzebna korba, suport (bo tu stary kwadrat siedzi), piasta tylna na 10r, kaseta, przerzutka przód, przerzutka tył, jeśli nic nie pominąłem :P

Pozdrawiam!

Napisano

Najtaniej wyjdzie 3x8.Korba zostanie.Jeden blat masz ,2 pozostałe to koszt ok.80(chociaż coś z deore może wyjść trochę drożej) Przerzutkę przednią i manetkę masz? Jeśli nie to koszt ok.150

Napisano

Jakie znowu 3x8? Trzy blaty tam potrzebne jak świni siodło.

Jak miał jeden tak niech ma, tylko niech założy bardziej "cywilizowany" z przedziału 32-36T.

Napisano

Na razie to najtańsze i najprostsze rozwiązanie - blat 32t pasujący do tej deorki powinien się zmieścić w 50zł, od razu da mi pojęcie czy takie przełożenie się sprawdzi czy nie, i jakich przełożeń ewentualnie szukać :) Wymiana napędu może na przyszły sezon, na razie chcę doprowadzić maszynę do używalności i niezawodności :)

EDIT: Jutro rower leci na serwis to od razu rzucę tematem dobrania blatu do tej korby 32t :)

Dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam Was ze Szczecina :)

Napisano

Jakie znowu 3x8? Trzy blaty tam potrzebne jak świni siodło.

Jak miał jeden tak niech ma, tylko niech założy bardziej "cywilizowany" z przedziału 32-36T.

Skoro fabrycznie były tam 3 blaty,to widocznie świnia potrzebowała  siodła

Edit.

Ze zwyklego blatu łańcuch będzie prawdopodobnie spadał przy dużych przekosach

Napisano

Edit. Ze zwyklego blatu łańcuch będzie prawdopodobnie spadał przy dużych przekosach

Racja, nie pomyślałem o tym. Kiedyś przecież tak było, nie dało się jechać na 1 z przodu a 7 biegu z tyłu :P No to teraz zabiliście mi ćwieka.

Napisano

Boże, czuję się jakbym ominął epokę :P Za moich czasów nie było takich fantazyjnych spraw - mimo wszystko napinacz bym zostawił, ot dla pewności :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...