Skocz do zawartości

[korba] sram x1 1400 gxp jaki suport wybrac?

shiren

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Jak suport byś nie wybrał musisz o gxp wiedzieć pewną rzecz. Jest to bardo głupi system :D Gdyż położenie prawego ramienia determinuje lewa miska. Stąd bardzo często na prawej misce między korbą a łożyskiem jest nawet 5mm luzu  :yes:

Skutek tego projektu jest taki iż plastikowa osłona łożyska z czasem wypada, bo nic jej nie trzyma, syf leci w łożysko resztę łatwo dopisać. Po pierwszym montażu do ramy 68 czy 73mm polecam sprawdzić ile brakuje mm, i dodać podkładkę pod miskę, oczywiście nie planową - dodatkową, lub samą podkładkę sprężynującą na oś od strony zębatek. 

Zależy jak duża szczelina będzie.

Napisano

O chryste, ale glupota, i do tej pory nikt nie wymyślił gxp suportu pozbawionego tej wady?
Ale wracając, wszystko co ma oznaczenie gxp będzie pasować do tej korby?

• Mod Team
Napisano

Własnie nie, bo to jest własnie gxp, lewa miska ma mniejsza średnice osi o chyba 1 lub 2mm, jak by była taka sama jak prawa, śmiało byś mógł wstawić suport shimano. A jak zmienią średnice obu misek, to inne gxp nie będą pasować. Ten typ tak ma. 

GXP to standard, i każda korba tak oznaczona ma pasować pod miski. GXP jest kilka typów, bsa i press fit. ale każda korba gxp powinna pasować.

Napisano

A co dopiero w wersji FAT? Tam jest dopiero przepaść :D

Ja zrobiłem prosty trick - uciąłem i założyłem kawałek starego gripa. Guma trzyma osłonę prawego łożyska w ryzach.

1x10_15.jpg

• Mod Team
Napisano

Każdy sposób dobry ;) odnośnie modeli gxp ... miałem w rencach tylko sramowskie, sa ok, dopóki nie wypadnie zaślepka ... a wypadnie jak nie zrobisz jak pisaliśmy :P

Napisano

Czyli są korby GXP pod presfit i jeszcze inne GXP pod BSA? Czy coś namieszałem?
A było pozostać przy Shimano...
No ale nic, jedyne oznaczenie jakie mam na swojej to GXP compatibility, w ramie mam gwint BSA 73mm, jest szansa, że zamówilem korbę pod pressfit i nie ma szans żeby w moim rowerze to działało?

Napisano

Kurde, do tej chwili byłem przekonany, że jeśli GXP to wkrecany, jak BB to preffit. Da się jakoś rozpoznać po korbie czy jest pod PF czy BSA?

• Mod Team
Napisano

Z tego co wiem GXP to oś nie zależnie jaką masz ramę czy gładką czy na bsa czy na ITA, każda korbę gxp tak wsadzisz, zawsze działa to tak samo, tylko detale montażu mogą sie różnic.

Napisano

@@shiren, strasznie mieszasz.

GXP to standard osi 22/24mm, a BSA/PF to standardy mufy ramy. Jedno i drugie nie jest ściśle powiązane.

Przykładowo w jednym rowerze mam korbę X0 i suport PF, w drugim GX i normalną gwintowaną mufę z lewym gwintem BSA

Napisano

Powiedzmy, że rozumiem.
Żeby nie robić nowego tematu, jaki suport wybrać GXP do 150 zeta +-? Ciągnie mnie w stronę BB-ex pro ze względu na wybór kolorów(stylówka przede wszystkim), coś jeszcze w tej kwocie wartego uwagi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...