Skocz do zawartości

Wspólne wyprawy wokół Poznania

pablos43

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Ktoś miałby ochotę na wspólne wyprawy szlakami wielkopolski? Ja jeżdżę na MTB. Trasy dzienne maks. do 200 km/dzień. Oczywiście mogą być i po 50 km/dzień. To nie jest istotne. Ważne aby w dobrym towarzystwie.

Chętnych i chętne rowerzystki zapraszam. Podzielę się swoimi trasami, a i miło by było poznać nowe, zwłaszcza z osobami dla których turystyka rowerowa jest PASJĄ.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Rodzina mi zabiera trochę, czasu ale możemy pomyśleć

Skąd startujesz i jakie trasy preferujesz?

W tygodniu w jakieś popołudnie dam się rade wyrwać, w weekend od bardzo rana

Napisano

Proponuję dodanie w temacie informacji, że chodzi o MTB

Czy ktoś ma ochotę przejechać w sobotę trasę maratonu w Murowanej Goślinie wariant GIGA - szukam przewodnika, jazda z mapą po takich drogach odbiera trochę przyjemności z jazdy

Napisano

Hej,

W temacie nie wpisałem, że chodzi o MTB bo przecież niekoniecznie mam na myśli tylko tych kolarzy co jeżdżą na MTB. Mogą być rowery trekingowe, cross cuntry. itp. Zasadniczo wszystkie za wyjątkiem kolarek i szosówek.

I jak tam udała się trasa maratonu w Murowanej Goślinie wariant GIGA?

Zaliczyłeś?

Napisano

jakby co to mogę się wybrać z kimś na przejażdżkę, moją mapą jest smartfon na androidzie z ekranem 5" ;) ale używam go tylko jak chcę przejechać jakąś trasę. mój rower to typowy góral, moje okolice to murowana Goślina/ Czerwonak.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Pobłądziłem, ale nie sposób się tam zgubić - teren lasu jest poprzecinany ścieżkami co kilka km, łatwo się odnaleźć (strava + route)

sporo piachu miejscami (balon 2,2 czasami grzązł), kilka górek

chciałbym w tym tygodniu tzn. piątek, sobota jeśli pogoda pozwoli lepszym tempem coś jeszcze objechać

Napisano

lepsze tempo to znaczy? jesteś bardziej na poziomie pro, czy jeszcze amator? albo inaczej- jakie masz miejsce w klasyfikacji generalnej z ostatniego wyścigu (jeśli się ścigasz) bo jeśli nie jesteś na znacznie innym poziomie niż ja to chętnie bym się z tobą przejechał w weekend ;)

Napisano

Hej,

Jeśli chodzi o mnie, to przeważnie jeżdżę średnim tempem ok. 19-20 km/godz. Oczywiście wszystko zależy od terenu (po bezdrożach średnia wyjdzie nieco niższa), od warunków atmosferycznych oraz od długości samej trasy. Koła w moim MTB mam o szerokości opon 2,25", a więc umówmy się nie są to koła do bardzo szybkiej jazdy.

Nie biorę udziału w maratonach, nie ścigam się. Wyjazdy traktuję rekreacyjnie, w celu podziwiania przyrody, podtrzymania kondycji i dla frajdy samego jeżdżenia. Szczególnie kręci mnie odkrywanie nowych ciekawych tras w terenie wśród pól i lasów. Lubię wypady całodzienne, powiedzmy w okolicy 10-12 godz. W takim układzie robię od 140-180 km, oczywiście z przerwami.

A Wy jakie jazdy i gdzie preferujecie?

Pzdr.

Napisano

ja preferuję trasy do 50km, jeżdżę tylko w terenie- lubię się wyszaleć więc głównie można mnie zwołać na dziewiczej górze ;) ale dłuższe wypady nie są dla mnie problemem.

Napisano

Ja też lubię się wyszaleć ale do tego najlepsze są trasy Single Tracki - polecam szczególnie te zjazdówki znajdujące się pod Świeradowem Zdrój.  Ale do tego trzeba mieć naprawdę mocny rower.

Pzdr.

Napisano

najbliższy piątek, okolice 17:00 (po pracy), średnia 23km/h+, dystans 30+ kilometrów (amator, żaden pro, nie startuję w maratonach)

staruję z OSKP przy Poznańskiej w Bolechowie

Napisano

No to powodzenia. Dystans krótki to i średnia nieco większa. Wątpię abyś np. na dystansie 100 km dał radę jechać ze średnią prędkością 23 km/h.

Ja w ten weekend nie dam rady. Jutro atakuję dystans ponad 100 km przez puszczę Notecką. Jak masz czas i ochotę możemy coś pomyśleć nad wspólnym wypadem w przyszły weekend.

Pzdr.

Napisano

No i weekend zaliczony, pogoda miodzio, ba nawet za gorąco. Tyle, że szybko robi się ciemno bo już ok. 20:00. No i zauważyłem spory spadek temperatury w momencie jak zajdzie słoneczko, a jedzie się np. przez lasy albo łąki. Wówczas nagle uderza spory ziąb i temp. spada momentalnie o kilka kresek.

W piątek zaliczyłem wypad z Rokietnicy do Drezdenka, przez Kaźmierz, Sokolniki Wielkie, Otorowo, Chrzypsko Małe, Chrzypsko Duże, Nojewo, Ryżyn, Sieraków, a po przekroczeniu Warty wbiłem się w puszczę Notecką i tam już jechałem szrotówką jakieś 35 km po praktycznie całkowitym bezludziu. Wyleciałem w Niegosławiu i do Drezdenka. Całość trasy blisko 90 km. Trasa pokonana w 4,5 godz., co dało średnią prędkość nieco powyżej 20 km/h. Byłoby szybciej ale ta droga przez puszczę dość uciążliwa, przeważnie szuter, kamienie, korzenie, kocie łby, a i miejscami piasek, a do tego dziury, wybrzuszenia, koleiny. Generalnie po asfalcie (do Sierakowa) średnia prędkość wyszła powyżej 23 km/h, w puszczy po traktach średnio ok. 18 km/h.

Ale trasa ogólnie ciekawa i dla zainteresowanych jest to najkrótsza trasa w tamten rejon, bo wszystkie inne które znam i przejechałem (a jest ich kilka) mają od 100-115 km (oczywiście wszystkie idą przez Sieraków).

W sobotę nieco krótszy wypad na trasie Drezdenko-Krzyż Wlkp. i okoliczne miejscowości - w sumie ok. 40 km w jakieś 1h 40 min. (pół na pół asfalt i dukty leśne).

W niedzielę już lajtowo nad okoliczne jeziorko ale kolejne 25 km zaliczone.

W sumie pożytecznie i ciekawe spędzony weekend w części na rowerze, co dało łączny dystans ok. 155 km.

A Wy jak spędziliście weekend, czy też na rowerku? Jakie trasy zaliczyliście?

Pzdr.

Napisano

W sobotę przejechałem z Piły do Krzyża. Dzięki temu teraz mam "zaliczony" R1 od Pszczewa (Międzychód) do  Mroczy (obok Bydgoszczy). Miałem jechać z Mike78, ale miał problemy z rowerem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...