Skocz do zawartości

[opony] wymiana - częściowo przyklejona dętka do taśmy obręczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie!

Pierwszy raz zabrałem się do demontażu starych opon i montażu nowych. Po obejrzeniu dziesiątki trutoriali kupiłem łyżki i zabrałem się do roboty. Po ściągnięciu opony doszedłem do chwili, gdzie dętka jest częściowo sklejona z taśmą obręczy: http://tufotki.pl/maKF9

I 2 pytanko: na taśmie obręczy jest napis: 26x20, a ja zakupiłem opony w rozmiarze 26x2.1 - czy to oznacza, że nie mogę ich założyć na te obręcze?

Napisano

Z wyczuciem, bez wyczucia. To tylko dętka. Jeśli mocno trzyma i zrobisz dziurę, po prostu ją wymienisz. Podobnie taśma. W razie czego można ją zastąpić nawet zwykłą taśmą izolacyjną.

Napisano

Dzięki, tak też zrobiłem. Po prostu mieszkając na wygwizdowiu nie zawsze można wszstko kupić "od ręki" i nie chciałem podjąć nieprzemyślanej decyzji, żeby nie uszkodzić dętki.

Pompuję koło filigranową pompką Beto z manometrem. Na jakiej zasadzie działa wskaźnik manometru, jeśli przy pompowaniu strzałka się nie rusza? :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...