polerski Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam posiadam wolnobieg shimano. Ostatnio gdy rower stal przechylony na nozce to sprawdzałem jak tam napęd i zauważyłem ze z tylu wolnobieg mi dziwnie się kreci, troche nie równo jak by miał luz albo krzywo byl wkrecony, przezutki chodzą cicho i plynnie
polerski Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Napisano 15 Sierpnia 2016 Dzieki, a tak btw to gdy wymienie wolnobieg na kasetę to będzie działać wszystko/?
Tatanka Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Jak ma być kaseta to i koło do wymiany.Na kasecie też potrafi być lekki luz,nie taki jak na wolnobiegu,ale może być.
gtb Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Nie kasety a bębenki na zapadkach (przy ratchecie od DT tego nie ma).
polerski Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Napisano 15 Sierpnia 2016 Jeszcze jedno pytanie, jak będę czyscil wolnobieg z tylu to potem mam go czymś nasmarować? Czy poprostu założyć nasmarowany łańcuch?
Tatanka Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 Koronek wolnobiegu nie smarujemy,ma być czysty.Naoliwiony ma być łańcuch
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2016 Nie kasety a bębenki na zapadkach (przy ratchecie od DT tego nie ma). Czytałeś co napisałeś ? Zapadki nie są konstrukcją nośną faluje bo łączenie bębenek - piasta jest wyfrezowane krzywo, a DT zazwyczaj są proste bo zazwyczaj kosztują tyle co cały rower ... zwłaszcza te z rachetem ...
gtb Napisano 15 Sierpnia 2016 Napisano 15 Sierpnia 2016 @@Puklus miło mi, że cię rozbawiłem ale przeczytaj ze zrozumieniem - nie napisałem , że faluje bębenek na zapadkach tylko "bębenki na zapadkach" jako system (w domyśle te najpopularniejsze występujące w piastach shimanowskich , joytechach , itp) . Być może jest tak jak piszesz - złe frezowanie , ale mnie udało się to zniwelować kasując luz na bębenku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.