vassago Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam, Widzę, że rowery crossowe są popularne w tym dziale, jednak większość z nich nie spełnia mojego głownego wymogu - braku linek na rurze podiosłowej. Rower ma mi służyć głównie na całoroczne dojazdy do pracy, ale również na wycieczki z dziećmi - stąd mocowanie fotelika na rurze podsiodłowej, gdzie linki przeszkadzają. Nie rozważam opcji montowania fotelika na bagażniku, ponieważ wydaje mi się, że zmieni to na niekorzyść balans roweru. Zanim zauważyłem, że linki na rurze podsiodłowej mogą przeszkadzać, moim głównym faworytem był: - Unibike Zethos 2016 GTS - można go kupić sacjonarnie już za ok. 3200 zł... Nie widziałem chyba nic lepszego w podobnej cenie - niestety, linki go dyskwalifikują. Po dłuższym sprawdzaniu, faworytami są: 1. Romet Orkan 5 2. Romet Orkan 6 3. Scott Sub Cross 30 4. Merida Crossway 500 Najbardziej podchodzi mi Orkan 6, ale widziałem, że opinie o Alfine 11 na tym forum są nieciekawe.. Reszta osprzętu niestety nic mi nie mów. Scott najbardziej podszedłby mi w wersji 20, ale tam cenowo już trochę overkill. Moje pytania: 1. Jesteście w stanie polecić coś co by z w/w rowerami konkurowało? 2. Czy Shimano BL-M445 to faktycznie taka tragedia? Nie są to najtańsze hamulce, ale jak czytam, że przy niższej temperaturze mogą mnie zawieść, to mnie to trochę przeraża. Jeżdżę całorocznie, więc rozwiązanie na wiosnę/lato raczej odpada... 3. Czy poza Alfine 11 osprzęt Orkana 6 jest "w porządku"? Czy gdyby cena była podoba, radzilibyście iść w Orkana 5? Każda sugestia mile widziana.
emremigiusz Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Co do Alfina to kwestia użytkowania,tam nie ma co się psuć. Po za tym Alfine został zaprojektowany po to by jeździć dużo i w każdych warunkach.
vassago Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki... Przyjrzałem się temu jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że opcja z Alfine bardzo mi odpowiada... Potem natomiast obejrzałem filmiki na youtube i ludzie narzekają, że po czasie (np.) zaczęło im to ciec - tzn. olej wypływał przy uszczelce. Więc pojawia się dylemat, czy za mniej pójść w osprzęt XT/Deore czy za więcej Alfine... W kwestii zastosowań Alfine zapewne w zupełności by mi wystarczyło, ale może ostatecznie zwykłe przerzutki okazałyby się bardziej bezproblemowe. Odnośnie samych rowerów - faktycznie nie ma nic ciekawego co by konkurowało z tymi wyżej wymienionymi?
emremigiusz Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 W takim razie moż8,coś z Alfine 8,tam jest smar,a wachlarz możliwości dość duży,wiem bo mam Nexusa 8. Tu masz coś ciekawego,cena trochę wyższa,ale na pewno by spełnił Twe oczekiwania. https://www.rowerystylowe.pl/p-7910/batavus-wayz-lite-n8
vassago Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki, Alfine jeszcze nie przekreśliłem całkowicie - muszę temat głębiej rozeznać. Cena Batavusa byłaby do przeskoczenia, ale niestety ten rower jest dużo bardziej miejski niż crossowy. Dla mnie istotna jest możliwość zjechania ze ścieżek, do lasu, na niewielkie wertepy, nawet jeśli większość trasy będę pokonywał na drogach rowerowych. Ten jest ciężki, nie ma amortyzowanego przodu... generalnie zupełnie nie jak rower crossowy, którego szukam ;-)
relyt Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 ale również na wycieczki z dziećmi - stąd mocowanie fotelika na rurze podsiodłowej, gdzie linki przeszkadzają. Czy ty już masz fotelik w mocowaniu którego przeszkadzają linki na rurze? No bo istnieją dużo fotelików którym linki nie przeszkadzają. Mam taki Hamax Smiley i linki na rurze i wszystko gra. Mocowanie jest nawet dopasowane do obejścia prowadnicy linki. Chyba łatwiej wybrać fotelik już do istniejącego roweru, niż próbować dopasować niekupiony fotelik do niekupionego roweru?
vassago Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Napisano 14 Sierpnia 2016 Mam taki Hamax Smiley i linki na rurze i wszystko gra. Mocowanie jest nawet dopasowane do obejścia prowadnicy linki. Co mogę powiedzieć - dzięki. Nastawiony byłem oczywiście na konkretny fotelik (Thule Ridealong) ale rozważałem też Hamaxy. Przejrzałem trochę materiałów, szukałem sieci i niestety nie znalazłem nic na temat specjalnych prowadnic, czy rozwiązań, które pozwalałyby montować foteliki na rurach z linkami. Możesz napisać coś więcej na temat tego rozwiązania? W instrukcji Smiley niestety też nie widzę aby to poruszyli. Oczywiście, to by zmieniało postać rzeczy - naturalnie zgadzam się, że łatwiej dobrać fotelik. Niestety, nie wiedziałem, że są jakieś rozwiązania problemu z linkami...
relyt Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Na zdjęciu jest mocowanie od jakiegoś innego Hamax'u, ale pomysł jest ten sam. Większa część mocowania, gdzie wchodzą pręty jest z przodu podsiodlowej, dwie metalowe blaszki są z tylu podsiodlowej i wchodzą pod linkę. Blaszki są wystarczająco grube, żeby dobrze trzymać i wystarczająco cienkie, żeby nie kolidować z linką. Prowadnica linki mieści się pomiędzy tymi blaszkami lub też wyżej czy niżej mocowania, to zależy od ramy roweru i tego jak wysoko będziesz chciał zamocować fotelik. Foteliki Polisport też chyba mają podobny system. http://www.erowery.pl/upload/thumb/1863_90eb589f8f3bdf42cd7267962da6a94c.jpg
vassago Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Napisano 15 Sierpnia 2016 Na zdjęciu jest mocowanie od jakiegoś innego Hamax'u, ale pomysł jest ten sam. Rewelacja, dzięki! To faktycznie zmienia postać rzeczy. Na prowadzenie wraca Unibike Zethos GTS 2016 - cena ok. 3200 zł... Czy ktokolwiek jest w stanie zaproponować coś konkurencyjnego? Co mnie przekonuje w Zethosie za tą cenę: - przerzutki Deore SLX - hamulce Deore M615 - nie widziałem nic w crossach w tej cenie, co by nie miało hamulców hydraulicznych niecieszących się najlepszą opinią na tym forum (M445?) - tutaj Zethos wygrywa... Widelec przedni / amortyzator mógłby być lepszy, ale to raczej nie dyskwalifikuje roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.