Skocz do zawartości

[tarcza] tarcza do tylnego kola

polerski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aby zamontować 180 będziesz musiał zmienić adapter do zacisku , ale jaki jest sens montować większą do tyłu skoro to przednie koło jest odpowiedzialne za wyhamowanie i to właśnie w nim powinna znajdować się większa tarcza.

Napisano

Adapter dajesz z PM na PM 180mm(jak masz zacisk hamulca montowany bezpośrednio do widelca), lub z IS na PM 180mm jak masz przez adapter.

Wpisz na google adapter IS/PM lub adapter PM/PM to zobaczysz o co chodzi.

No i tarcze 180mm do tego.

Napisano

ale jaki jest sens montować większą do tyłu skoro to przednie koło jest odpowiedzialne za wyhamowanie i to właśnie w nim powinna znajdować się większa tarcza.

W zależności od roweru i dociążenia tylnej osi. Np w rowerze trekingowym z ładunkiem, na tyle spoczywa wymierny udział w wypadkowej sile hamowania.

Mnie akurat asymetria koli w oko ;)

@@polerski, Jak kupisz adaptery Shimano, to dokręcaj czujnie, bo dają śruby z plasteliny.

Napisano

Zwykle sprawne hamulce spokojnie blokują tylne koło na tarczy 160 tak więc większej sensu pakowac nie ma. Poza tym wymiana klocków na sprawdzone często daje lepsze efekty niż zwiększenie średnicy tarczy o 2cm.

Napisano

Hamulce mam dobre, ale niedługo będę zjezdzal ze stromej góry ok 10km i nie wiem czy hamulce mi się nie spala bo będę musial na hamulcu większość drogi jechac

Napisano

Na długi zjazd musisz mieć klocki metaliczne obowiązkowo, inne przestaną bardzo szybko hamować.
I hamując dłuższy czas trzeba albo zrobić postój albo nie jechać po prostu cały czas na hamulcu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...