Skocz do zawartości

[suport/korba] Rockrider 520 27.5" - problem z wytrzymałością i spadającym łancuchem

Ehay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pierwszy temat wiec mam nadziej ze temat jest dobrze zrobiony ;)

Kupiłem dwa tygodnie temu RR 520 27.5" w decathlonie, uznałem ze po 8 latach nie ruszania roweru czas do tego wrócić. Niestety już na drugi dzień rower zaczął się dziwnie zachowywać.

Łańcuch zaczął ocierać, spadać, przerzutki dziwnie stukać. Pojechałem raz, drugi, trzeci i zostało to "wyregulowane", pomagało na 10-15km i problem powracał. Ostanie dwa dni łańcuch spadał z korby tylko na najwyższych przerzutkach 3x8 podczas pedałowania na stojąco ( sytuacja nie miała miejsca gdy pedałował serwisant na oko 30kg lżejszy). Dziś wymienili mi suport (z tego z plastikami na cały metalowy) i korbę, która była tak zapieczona że w ruch poszła wiertarka, chłopak w serwisie męczył się z tym ponad godzinę. Padły dwie teorie, pierwsza to że zostało coś źle zrobione podczas składania roweru/transportu, druga i ta która wydaje mi się bardziej prawdopodobna to moja waga, ważę ~110kg, jeden z Panów doszedł do wniosku ze komponenty przewidziane są na 100kg i to wina zbyt dużego obciążenia, szkoda że przy zakupie roweru dwa tygodnie wcześniej ten sam spec tego nie powiedział. Czy mogło to rzeczywiście być spowodowane moją wagą? Jest sens wymieniać w tym rowerze suport/korbe na coś lepszego czy jeździć na tym metalowym i zobaczyć czy problem się powtórzy? Jeśli wymieniać to na co?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Obstawiam, że jeździsz bardzo siłowo, co może być zabójcze nie tylko dla sprzętu. 

Jeśli na 3x8 Ci za ciężko to zmniejsz bieg a nie stawaj na pedałach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...