Skocz do zawartości

[Pierwszy rower MTB] -używany, prośba o ocenę wyboru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Witam Wszystkich!

Jako całkowity laik, czytając jedynie podobne wątki, czy porady dot. zakupu roweru dokonałem wyboru spośród używanych sprzętów. Wybór padł na:

http://olx.pl/oferta/rower-wheeler-pro-29-manitou-deore-xt-hamulce-tarczowe-avid-CID767-IDgN2Jx.html

Czy hamulce tarczowe mechaniczne nie dyskwalifikują go? Oceniacie go "poprawnie" zważywszy na ograniczony budżet?

Bardzo proszę o wypowiedź doświadczonych kolegów, to bardzo ułatwi mi podjecie decyzji o zakupie, a chciałbym jak najszybciej. Dzięki!

Napisano

Czy hamulce tarczowe mechaniczne nie dyskwalifikują go?

nie, ponieważ to są dobre mechaniki, ale także obawiałbym się stanu amortyzatora po jeździe z taką tarczą, więc przed zakupem trzebaby pomacać czy nie ma luzów etc. ogólnie w tej cenie rower dobry- ma niezły widelec, dobre hamulce, dobre przerzutki, piasty chyba też niezłe. Ja bym brał  :thumbsup:

Napisano

Świetnie, dzięki za zwrócenie uwagi odnośnie tarcz, choć na tę chwilę nic mi to jeszcze nie mówi, ale poczytam o tym- :) Odpowiedź sprzedającego o rower to cyt.: "Amotyzator nie posiada luzu, blokada działa oraz trzyma powietrze. Naped jest widoczny na zdjeciach a łancuch na przyrzadzie nie wykazuje zużycia. Koła są proste. W cenie mogę uwzględnić przesyłkę".

Chyba pozostaje zaufać, co do amorka- :) Ale rozumiem, że zaraz po zakupie, nawet jeśli nie ma luzów to mam...wymienić tarczę na? hmm.. o innym rozmiarze?

OK...tu się dowiedziałem: http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,sila-tarczy-wplyw-rozmiaru-tarczy-hamulcowej-na-sile-hamowania

Napisano

Abstrahując od tematu...rama tego roweru podchodzi już pod "klasyka", czy to jeszcze stosunkowo współczesny rower i można wypuszczać się "w ludzi"? :)

Mam 176cm wzr. i 83cm nogę. Ten 1cm różnicy względem sugerowanego przeznaczenia ramy do wzrostu 175cm nie robi różnicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...