Skocz do zawartości

[Sr Suntour XCC] zdejmowanie korby

GoldenRC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wie ktoś może jak zdjąć ta Korbe do ponownego przesmarowania (po 2k km)? Odkręcilem ta śrubę mocującą ramię pedału (od strony bez zębatek) i potem ani drgnie. Nie da się wyciągnąć tego ramienia. Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano

jak myślisz o smarowaniu suportu to daj sobie z tym spokój, kasetowego się nie smaruje bo jest zmontowany na szczelnie i jeśli rozszczelnisz to go zarżniesz w niedługim czasie, jak strzela lub trzeszczy trzeba go wymienić 

Napisano

Ale ten ściągacz przecież nie służy do wykręcenia śruby tylko do zdjęcia ramienia korby.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ramie korby nie lata, nie wydaje dźwięków lub nie mamy zamiaru robić czegoś z suportem nie ma potrzeby zdejmować ramienia. Oczywiście nikt ci nie zabroni a musisz to ramie zdjąć, bo ona samo nie zejdzie, na pewno nie tak łatwo. potrzeba ci wypomnianego ściągacza. 

Co ciekawe można się pokusić o zrobienie zintegrowanych ściągaczy, jakie sa montowane w lepszych korbach. W tym celu trzeba by zdjąć ten plastik ze śruby na imbus, i np ze starego ściągacza wkręcić obrobiony uprzednio korpus, z otworem na tyle dużym by sie 8mm klucz wszedł. wykręcana śruba oprze sie o ściągacz i sama zdejmie ramie podczas odkręcania. 

Banalne w swej prostocie, może nawet da sie takie coś kupić.

Napisano

Można takie coś kupić, i kosztuje to 15zl z przesyłką więc wg. się jak najbardziej opłaca ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...