GoldenRC Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Witam, wie ktoś może jak zdjąć ta Korbe do ponownego przesmarowania (po 2k km)? Odkręcilem ta śrubę mocującą ramię pedału (od strony bez zębatek) i potem ani drgnie. Nie da się wyciągnąć tego ramienia. Ma ktoś jakiś pomysł?
Marcin9 Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 Do demontażu potrzebujesz ściągacz http://www.rowerowyraj.com.pl/KLUCZ-ROWEROWY-SCIAGACZ-DO-KORBY-KORB-NA-KWADRAT,p,195
grande1970 Napisano 6 Sierpnia 2016 Napisano 6 Sierpnia 2016 jak myślisz o smarowaniu suportu to daj sobie z tym spokój, kasetowego się nie smaruje bo jest zmontowany na szczelnie i jeśli rozszczelnisz to go zarżniesz w niedługim czasie, jak strzela lub trzeszczy trzeba go wymienić
GoldenRC Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 Ale ja tą śrubę normalnie imbusem odkręcam
piciu256 Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Ale ten ściągacz przecież nie służy do wykręcenia śruby tylko do zdjęcia ramienia korby. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Imbusem tylko odkręcasz śrubę mocującą/zabezpieczającą ramię korby.Do jej zdjęcia potrzebny jest klucz do ściągania korb.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2016 Jeżeli ramie korby nie lata, nie wydaje dźwięków lub nie mamy zamiaru robić czegoś z suportem nie ma potrzeby zdejmować ramienia. Oczywiście nikt ci nie zabroni a musisz to ramie zdjąć, bo ona samo nie zejdzie, na pewno nie tak łatwo. potrzeba ci wypomnianego ściągacza. Co ciekawe można się pokusić o zrobienie zintegrowanych ściągaczy, jakie sa montowane w lepszych korbach. W tym celu trzeba by zdjąć ten plastik ze śruby na imbus, i np ze starego ściągacza wkręcić obrobiony uprzednio korpus, z otworem na tyle dużym by sie 8mm klucz wszedł. wykręcana śruba oprze sie o ściągacz i sama zdejmie ramie podczas odkręcania. Banalne w swej prostocie, może nawet da sie takie coś kupić.
piciu256 Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Można takie coś kupić, i kosztuje to 15zl z przesyłką więc wg. się jak najbardziej opłaca Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.