Skocz do zawartości

[korba] Pod 105kg.

TomaszU84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szukam wytrzymałej korby do roweru fitness, czesto staje na pedałach, i chocia jezdze na plaskich terenach (asfalt) to jednak naped dostaje w tyłek (trzeszczy) Do tego w aktualnej korbie żle wkręcilem pedał i mam z nią sporo problemow, chyba przyszedł czas na jej wymianę. Budżet... jeżeli korba będzie pewna to i 400zl (100E, mieszkam w Niemczech). Do tej pory w rowerze miałem jednorzędowaą, 42 zabkowa 175mm, pytanie czy rozgladac sie za podobna czy zainwestowac w 2/3 rzedy?

Dziekuję za pomoc!

Napisano

To raczej nie problem korby tylko suportu. To on najprawdopodobniej trzeszczy. Korba z zintegrowaną osia będzie sztywniejsza. 

Jaka korbę masz teraz ? Co to za rower ? Zmierz szerokość mufy suportowej

Napisano

Brak przelotek (o ile ich faktycznie nie ma) chyba nie jest problemem nie do przeskoczenia, bo pod mufę suportu można dać ślizg a w okolicach główki zamontować przelotkę z obejmą rury (lub inną) i do tego przerzutka z dolnym naciągiem. Pytanie tylko czy warto.

Jeśli podejmiesz się wymiany korby z suportem i zależy Ci na zwiększeniu sztywności to tak jak kolega pisał można rozważyć suport BSA o ile oczywiście znajdziesz jakąś korbę 1rz do tego. Wypadałoby przy tym zachować linię łańcucha

Co do trzeszczenia to może być zarówno suport, źle założone korby lub po prostu wychodzi "żle wkręcilem pedał".  105kg na stojąco nie zabija nawet budżetowej korby ot tak.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Panowie, zorganizowałem sobie narzędzia, w zasadzie jestem gotowy na rozkręcenie korby z tym ze pomimo tego ze słabym facetem nie jestem, za cholere nie drgnie śruba mocująca ramie korby (jak w tym filmie od 5:38 http://tiny.pl/grm7d ), z ta różnicą że ja mam gwiazdę a nie imbus. No chyba że moja korba (jednorzedowa, Prowheel 42T, 175mm) rozkręca sie inaczej?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Temat ponownie stał się aktualny.

Mufa suportowa ma długość 67mm, typ to octalink, kwadrat (tak mi powiedziano w serwisie, swojej korby jeszcze nie rozkręciłem). Przypomne, 42 zęby, 175mm, szukam czegoś nowego, wytrzymałego i nie trzeszczącego, parametry zębów/długość mogą ulec (niedużej) zmianie. Dodam że ta teraz ma jeden rzad, pytajac w serwisie o ten model roweru nie uslyszalem przeciwwskazan dla 2/3 rzędów.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Drodzy forumowicze, temat jest ciągle aktualny. Postawmy sprawę jasno.

Ważę 100kg, szukam wytrzymałej korby do roweru fitness, często staje na pedałach, i chociaż jeżdżę na płaskich terenach (asfalt) to jednak napęd dostaje w tyłek. Budżet to 200, max 300zl, wiadomo, im mniej tym lepiej. Zależy mi na 42 zębach (no chyba ze roznica miedzy 42 a 38 nie jest duża) i długości ramienia 170/175, może coś zintegrowanego podobno dużo wytrzymalszego?

Rower stoi i się kurzy... :-/

Napisano

Nie rozumiem.

Nie mogę na nim jeżdżic bo gwint z prawej strony jest nie do naprawienia, podałem informacje jakie otrzymałem w serwisie, potrzebuje nowej korby z suportem. Co mam niby zrobić/zrozumiec co jest napisane powyżej? Jestem zielony pytam sie ludzi którzy w tym siedzą - w którym momencie popełniłem błąd?

Napisano

Masz korbę na kwadrat, przejście na Octalink sporo usztywni już suport i jego okolice.

W tym budżecie masz Alivio i nic droższego i tak nie warto kupować do roweru który masz.

Albo kup suport Hollowtech II(z łożyskami zewnętrznymi) i korbę Alivio z osią zintegrowana.

Aaaa i nie wiem czy taką korbę znajdziesz z 1 blatem w tym budżecie, najwyżej dodatkowe wykręcisz. ;)

Napisano

Przy single blat jest raczej minimalnie bliżej suportu, przekos łańcucha może być minimalnie inny, ale myślę że nie zauważysz w pracy różnicy, od biedy by należało dodać 1-2 podkładki pod blat, ale wtedy też śruby będziesz musiał kupić dłuższe.

Napisano

Panowie, ogromna prośba, zerknijcie proszę na aukcje o numerze 

6560218338

dzisiaj zakupiłem korbę Shimano LX FC-T671 za 159zl, tylko jej zdjęcie nie pasuje do tych w internecie...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...