Skocz do zawartości

[Gravel/Adventure do 4k] na stalowej ramie

Samoth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Szukam roweru idelnego o ile taki istnieje :)

Na pewno będzie to rower na ramie Cr-Mo lub tez na stali Reynolds'a. Wymagań wielkich co do osprzętu nie mam, ale wiadomo im wyższa klasa tym lepiej.Na forum przeczytałem cały wątek o stali ale dalej mętlik w głowie

Cenowo celuję w 600-700 funtów, i w takiej kwocie chcę się zamknąć,  ale jak to w życiu bywa coś się by się dopłaciło jeśli zajdzie taka potrzeba

Na chwilę obecną w zasięgu są takie modele i raczej na tych się skupiam : (linki z przykładowych sklepów)

1. Genesis Croix de Fer 10    https://www.evanscycles.com/genesis-croix-de-fer-10-2016-cyclocross-bike-EV258264

Plusy: Najładniejsza rama z fajnym geo

Minusy: Słaby osprzęt

2. Jamis Renegade Expat      https://www.evanscycles.com/jamis-renegade-expat-2016-adventure-road-bike-EV245158

Plusy: Rama na Reynolds'ie, Tiagra

Minusy: Carbonowy widelec, brzydkie malowanie

3. Verenti Substance 105    http://www.wiggle.co.uk/verenti-substance-105-2016/

Plusy: Swietny osprzęt - 105, dość ładna rama

Minusy: Geo bardziej przłeajowe?

3. Verenti Substance Sora    http://www.wiggle.co.uk/verenti-substance-sora-2016/

Plusy: najniższa cena, na sorze

Najlepiej wypada Verenti w tej cenie bo ma najlepszy osprzęt ale ? No właśnie jest jakies ale /

Ideałem byłby CDF 20 na rurkach Reynolds'a ale cena niestety zaporowa :/

Doradzcie Panowie i Panie bo jakąś męską decyzję podjąć trzeba :)

Napisano

Ronina widziałem, brałem pod uwagę ale : w polsce niedostępny, w czechach cena to 4900, a za tą cenę to prawie wychodzi już CDF 20

Napisano

Pytanie, na czym najbardziej ci zależy. Jaki rozmiar opon przewidujesz? Jeśli ma to być gravel to fajnie jakby weszło coś większego niż 35. No i generalnie powinieneś kierować się geometrią ramy, a nie osprzętem. Graty zawsze możesz zmienić, geometrię już nie bardzo.

Napisano

Właśnie, rama dla mnie jest  najważniejsza, tak jak mówisz , graty z czasem można wymienić.

Rower gównie posłuzy mi do "robienia" kilometrów w większości asfaltami + jakieś szutrowe pole sciezki. Czasami jakiś las. W góry mam fulla. Bez scigania, ma być daleko, długo w miarę wygodnie. Raz na jakiś czas mam nadzieje się wybrać na dłuższego tripa z sakwami

Rozmiar opon jest ok, w obu przypadkach

Jamis Renegade | 40mm tyre | 61mm trail

Genesis Croix de Fer | 40mm tyre | 66mm trail

Geo tych rowerów wygląda tak:

Jamis        CDF
Head Angle (°)                                          72            73
Head Tube Length (mm)                          200        175
Effective Top Tube horizontal (mm)         586        582        
Seat Angle (°)                                           73        73
Seat tube Length centre to Top (mm)      580        550        
Chainstay Length (mm)                           430        432
BB Drop (mm)                                          70        73
Stack (mm)                                               620        612        
Reach (mm)                                              390        395

Nie wiem dokładnie jakie będą realnie różnice między np tymi 2 rowerami, nigdy nie miałem roweru z barankiem, kilka km zrobiłem tylko na kumpla Tribanie

Napisano

Proszę jeszcze o pomoc w doborze wielkości ramy, zdecyduję się na Gienka

Mam 184cm, przekrok ok 87cm. Producent i sklep polecają rozmiar L, na forach część osób jezdzi na M'kach  i też są zadowoleni. I co tu wybrac aby było najlepiej :/

Size         M         L
Head Angle (°)                                          71,5       71,5
Head Tube Length (mm)                         155        175
Effective Top Tube horizontal (mm)         561        582        
Seat Angle (°)                                          73,5        73
Seat tube Length centre to Top (mm)      530       550        
Chainstay Length (mm)                           430        430
BB Drop (mm)                                          73         73
Stack (mm)                                               593       612        
Reach (mm)                                              385        395

Napisano

Witam,

Pozwolę sobie dopytać w temacie ponieważ sam jestem zainteresowany rowerem przełajowym na ramie ze stali.

http://www.wiggle.co.uk/verenti-substance-sora-2016/

Jakie macie doświadczenia z zamawianiem oraz serwisem z tej strony?

Marka mi w ogóle nie znana.... co o niej sądzice?  (jestem absolutnym laikiem jeżeli chodzi o temat rowerowy)

Czy jest możliwość ew. negocjacji ceny?

Pozdrawiam

Napisano

Verenti to marka własna Wiggle, który z kolei jest jednym z największych sklepów rowerowych na wyspach. Trudno się wypowiadać o jakości, chociaż opinie nt. roweru są pozytywne, podejrzewam jednak że Verenti może być odpowiednikiem B'Twina z Decathlonu.

EDYTA:

Tutaj możesz sobie przeczytać krótką recencję tego roweru (BikeRadar).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, odświeżam temat bo bardzo podoba mi się Gienek Croix de Fer 20 lub 30 .Patryku, jeśli go kupiłeś to napisz jakie są Twoje wrażenia z jazdy , no i jak rowerek wygląda w realu.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...