Skocz do zawartości

[napęd] kompatybilnosc nowego napedu 10s

SCHAB98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcę zakupić nowy napęd do mojego roweru zastępując powyginana kasete Altusa i stary łańcuszek. Upatrzyłem sobie kasetę i łańcuch Deore XT a mianowicie M-771 i CN-HG95. Mam nieco wątpliwości co do kompatybilności tych części z moimi. Posiadam korbę Hone, przednią zębatkę shimano Saint 40T, z tyłu znajduję się piasta dartmoora - Free-force ale ona raczej nie zrobi problemu. Najbardziej obawia mnie rama - badziewny Alien warty 200zl :| bedzie się to na niej wogóle ruszać? Jeśli nie będzie działać ostatni bieg no to trudno, przeżyje. Proszę o informacje jak to by ze sobą współpracowało. Chyba, że polecacie mi inny zestaw, bardziej opłacalny, to jestem otwarty na propozycje. Przerzutką do tego będzie ZEE.

Napisano

Jeśli masz narrow wide to wszystko powinno banglać , bo narrow-y są właśnie pod x10 itp. 

Do napędu 10 s musisz mieć dedykowaną manetkę , przerzutkę i oczywiście kasetę. 

Jeśli bębenek w tym darcie , którego planujesz jest pod 8 i 9 s to 10 s też wejdzie. 

Napisano

No wlasnie problem w tym, ze to narrow wide nie jest. Ale mam napinacz oczywiscie. Czyli wszystko powinno nadal hulać?

Napisano

Skoro masz napinacz i piastę z bębenkiem pod 8/9s (kasety 8/9/10 mają tę samą szerokość tylko gęściej upakowane zębatki) to wszystko będzie chodzić  , ale :

- jeśli nie zależy ci na wadze i alu pająku to nie warto inwestować w kasetę XT , HG50-10 będzie tak samo wytrzymała  , odrobinę cięższa za to ponad połowę tańsza

- łańcuch zamiast HG95 lepiej KMC X10 lub Campagnolo C10 - będą wytrzymalsze

- jeśli zależy ci na precyzji i szybkości zmiany przełożeń zainwestuj w manetkę XT SL-M780

Napisano
No wlasnie problem w tym, ze to narrow wide nie jest. Ale mam napinacz oczywiscie. Czyli wszystko powinno nadal hulać?

Tak , jeśli masz napinacz to będzie git. Musisz tylko jeszcze zwrócić uwagę na blat korby. Nie zawsze te , które działają dobrze z 9 s działają z 10 s , bo masz ciut węższy łańcuch , ale nie ma co się martwić na zapas ;)

Jest jeszcze jeden problem. Dlaczego wybrałeś  M771? Ona jest dedykowana do napędów HG-X  a jeśli korba jest pod zwykłe hg to raczej nie zadziała. Ktoś tu na forum założył zwykły łańcuch do korby pod HG-X i korba nie puszczała , więc precyzja pracy odwrotnego zestawu raczej nie będzie zadowalająca. 

Kasetę bym Ci proponował coś pokroju HG50 , jest pod zwykły łańcuch i tańsza. Chyba , że gramy liczysz to można szukać czegoś innego. 

Napisano

Ychy, hg50-10 ma na opakowaniu wielkie logo HG-X, co zresztą nie ma większego znaczenia bo pociągnie po niej łańcuch, hg 9sp, hg-x 10sp czy praktycznie każdy inny 10sp i nie ma co tu czarować. Jedyne co może na niej chodzić po wuju to łańcuch hg-x założony wnętrzem na zewnątrz.

Napisano

Kasetę M771 wybrałem dlatego, że mam już dosć wyrobiony bębenek i taki pająk by mi go nie wyrobił bardziej. A kupno nowego bebenka troszku mi nie leży... To wezme ta HG50 w takim razie, poczekam najwyżej az mi zjedzie bęben do końca :P No chyba ze jest jakas kaseta, ktora trzyma sie bebenka na calej dlugosci i nie jest jakas droga. Takie jest chyba tylko wyjscie a jak nie to mnie poprawcie proszę.

Dobra, to HG50-10, manetka XT SL-M870, przerzutka ZEE, i łańcuch KMC X10 bedzie spoczko zestawem?

Napisano

Manetka SL-M780 jak już. 771-10 na pająku ma jedynie 6 koronek, pozostałe, najmniejsze cztery pięknie zjadają bębenek tak czy inaczej.

Ta zmieniarka to musi być zee fr, ze średnim wózkiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...