SCHAB98 Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, chcę zakupić nowy napęd do mojego roweru zastępując powyginana kasete Altusa i stary łańcuszek. Upatrzyłem sobie kasetę i łańcuch Deore XT a mianowicie M-771 i CN-HG95. Mam nieco wątpliwości co do kompatybilności tych części z moimi. Posiadam korbę Hone, przednią zębatkę shimano Saint 40T, z tyłu znajduję się piasta dartmoora - Free-force ale ona raczej nie zrobi problemu. Najbardziej obawia mnie rama - badziewny Alien warty 200zl :| bedzie się to na niej wogóle ruszać? Jeśli nie będzie działać ostatni bieg no to trudno, przeżyje. Proszę o informacje jak to by ze sobą współpracowało. Chyba, że polecacie mi inny zestaw, bardziej opłacalny, to jestem otwarty na propozycje. Przerzutką do tego będzie ZEE.
Marcin86Poznan Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 A ten zużyty napęd też masz 10 rzędowy?
Marcin86Poznan Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 To musisz manetkę wymienić prawą i pewnie piastę chyba, że wejdzie kaseta 10 rzędowa. Przerzutka Zee obsługuje 10 biegów? Korba powinna sobie poradzić ale łańcuch może czasem wyrzucać z najwyższego blatu.
SCHAB98 Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 Najwyższego blatu czy biegu? Bo z przodu jest single speed.
Ychu Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Jeśli masz narrow wide to wszystko powinno banglać , bo narrow-y są właśnie pod x10 itp. Do napędu 10 s musisz mieć dedykowaną manetkę , przerzutkę i oczywiście kasetę. Jeśli bębenek w tym darcie , którego planujesz jest pod 8 i 9 s to 10 s też wejdzie.
SCHAB98 Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 No wlasnie problem w tym, ze to narrow wide nie jest. Ale mam napinacz oczywiscie. Czyli wszystko powinno nadal hulać?
gtb Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Skoro masz napinacz i piastę z bębenkiem pod 8/9s (kasety 8/9/10 mają tę samą szerokość tylko gęściej upakowane zębatki) to wszystko będzie chodzić , ale : - jeśli nie zależy ci na wadze i alu pająku to nie warto inwestować w kasetę XT , HG50-10 będzie tak samo wytrzymała , odrobinę cięższa za to ponad połowę tańsza - łańcuch zamiast HG95 lepiej KMC X10 lub Campagnolo C10 - będą wytrzymalsze - jeśli zależy ci na precyzji i szybkości zmiany przełożeń zainwestuj w manetkę XT SL-M780
Ychu Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 No wlasnie problem w tym, ze to narrow wide nie jest. Ale mam napinacz oczywiscie. Czyli wszystko powinno nadal hulać? Tak , jeśli masz napinacz to będzie git. Musisz tylko jeszcze zwrócić uwagę na blat korby. Nie zawsze te , które działają dobrze z 9 s działają z 10 s , bo masz ciut węższy łańcuch , ale nie ma co się martwić na zapas Jest jeszcze jeden problem. Dlaczego wybrałeś M771? Ona jest dedykowana do napędów HG-X a jeśli korba jest pod zwykłe hg to raczej nie zadziała. Ktoś tu na forum założył zwykły łańcuch do korby pod HG-X i korba nie puszczała , więc precyzja pracy odwrotnego zestawu raczej nie będzie zadowalająca. Kasetę bym Ci proponował coś pokroju HG50 , jest pod zwykły łańcuch i tańsza. Chyba , że gramy liczysz to można szukać czegoś innego.
radziuGD Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Ychy, hg50-10 ma na opakowaniu wielkie logo HG-X, co zresztą nie ma większego znaczenia bo pociągnie po niej łańcuch, hg 9sp, hg-x 10sp czy praktycznie każdy inny 10sp i nie ma co tu czarować. Jedyne co może na niej chodzić po wuju to łańcuch hg-x założony wnętrzem na zewnątrz.
SCHAB98 Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 Kasetę M771 wybrałem dlatego, że mam już dosć wyrobiony bębenek i taki pająk by mi go nie wyrobił bardziej. A kupno nowego bebenka troszku mi nie leży... To wezme ta HG50 w takim razie, poczekam najwyżej az mi zjedzie bęben do końca No chyba ze jest jakas kaseta, ktora trzyma sie bebenka na calej dlugosci i nie jest jakas droga. Takie jest chyba tylko wyjscie a jak nie to mnie poprawcie proszę. Dobra, to HG50-10, manetka XT SL-M870, przerzutka ZEE, i łańcuch KMC X10 bedzie spoczko zestawem?
radziuGD Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Manetka SL-M780 jak już. 771-10 na pająku ma jedynie 6 koronek, pozostałe, najmniejsze cztery pięknie zjadają bębenek tak czy inaczej. Ta zmieniarka to musi być zee fr, ze średnim wózkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.