Skocz do zawartości

[korba] Zgubiona śruba a nietypowa korba.

Przemek__

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od kilkunastu dni jestem posiadaczem roweru- Diamondback Heist 2.0
Problem polega na tym że po przejechaniu +/- 200 km odpadł mi pedał od roweru. 

Po dopchaniu roweru do serwisu powiedziano mi, iż zgubiła się śruba(korek) mocujący lewe ramię korby przez co pedał się odkręcił i w konsekwencji wypadł. Powiedziano mi także żebym kupił na internecie taką śrubę gdyż oni aktualnie takowej nie posiadają. Po objechaniu wszystkich sklepów rowerowych w mieście został mi tylko internet. I tu się zaczyna problem. Nie mam pojęcia jaką śrubę dobrać do tego roweru(strona ze specyfikacją - http://www.diamondback.pl/rower/85). Mechanizm korbowy to: 

Diamondback 2pc 38.24T. Proszę was o doradzenie mi, jaką śrubę powinienem zamówić.
I drugie pytanie- czy na razie mogę jeździć bez tego elementu? 

Pozdrawiam. 
Napisano

W Shimano tą nakrętkę się dokręca ręką i służy do ściągnięcia ramion korby, aby potem korbę skręcić na te 2 imbusy, teoretycznie można bez niej jeździć

Napisano

Do shimano na pewno do twojej nie wiadomo (nie wszystkie korby ze zintegrowaną osią mają tą samą średnicę nakrętki). Weź suwmiarkę i zmierz średnicę u siebie i będziesz wiedział (choć może być też różny skok gwintu).

Napisano

Właśnie pomierzyłem niedawno i wyszło mi 20 mm. średnicy więc raczej powinno pasować. Chciałem się tylko upewnić czy to na pewno ta śruba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...